25 March 2008

Η κουκουβάγια Τιτώ

Στεγαστικό δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας σε κουκουβάγιες!


Έψαχνα να βρω τί είναι η Τιτώ και έπεσα πάνω σ' αυτή την παλιά ιστορία.

Έβρασαν στο ζουμί τους οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα για χάρη τριών σπάνιων πτηνών. Τρεις λευκές κουκουβάγιες, γνωστές και ως Τιτώ, επέλεξαν για φωλιά τους τον κεντρικό κλιματισμό της τράπεζας, στον οποίο τρύπωσαν από την είσοδο του αεραγωγού.

Το αρχικό ζευγάρι με τις μέρες απέκτησε και παιδί, χωρίς όλο αυτό το διάστημα κανείς να αντιληφθεί τίποτα, αφού οι θερμοκρασίες της άνοιξης δεν δικαιολογούσαν τη χρήση της κεντρικής μονάδας. Όταν όμως αρχές Ιουνίου το θερμόμετρο ανέβηκε αισθητά, στη πρώτη δοκιμή όλοι κατάλαβαν ότι κάτι συνέβαινε.

Μετά από έρευνα τα πουλιά βρέθηκαν κουρνιασμένα στη μονάδα και τότε όλοι συμφώνησαν να ανεχθούν την ζέστη για όσο διάστημα χρειάζονταν, μέχρι να μεγαλώσει το μικρό. Μόλις χθες, μετά και από παρακολούθηση της εξέλιξης του, αποφασίστηκε η σύλληψη τους και η μεταφορά τους στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών της Πάρου.

Τελικά, μετά και τις συμβουλές ειδικών, τα πουλιά μεταφέρθηκαν στην ταράτσα της τράπεζας σε ξύλινη φωλιά, που κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε εκεί. Αστειευόμενοι οι υπάλληλοι της τράπεζας σχολίαζαν ότι ήταν το πιο πρωτότυπο στεγαστικό δάνειο που έδωσαν ποτέ.

Οι κουκουβάγιες Τιτώ είναι γνωστές από την αρχαιότητα ως σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

(ΠΑΓΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Εφημερίδα Πολίτης Χίου, 30/06/2004)