27 March 2008

Βρέθηκε το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα στην Ευρώπη

...
Απόδειξη του εποικισμού της Ευρώπης πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες παρέχει σπάνιο εύρημα ανθρώπινου οστού κάτω σιαγόνας που βρέθηκε σε σπηλιά στην Ισπανία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές που εντόπισαν το οστό στην Αταπουέρκα της βόρειας Ισπανίας, μαζί με άλλα πέτρινα εργαλεία και οστά ζώων, η ηλικία του προσδιορίζεται στα 1,3 εκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή, χρονολογείται 500.000 χρόνια νωρίτερα από τα οστά που είχαν βρεθεί το 1997 στην Ευρώπη και που είχαν οδηγήσει στην ονομασία του είδους Homo Antecessor (=άνθρωπος πρόγονος), του προγόνου των Νεάντερταλ.

Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει πολλές διαφορετικές απόψεις για την περίοδο που οι πρώτοι άνθρωποι μετακινήθηκαν στην Ευρώπη από την Αφρική, με μερικούς αρχαιολόγους να θεωρούν ότι η διαδικασία ξεκινούσε και σταματούσε, καθώς ομάδες ανθρωπιδών κινούνταν προς την Ευρώπη, εξαφανιζόταν και άλλες ομάδες έπαιρναν τη θέση τους.

Ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα προσδιορισμού της χρονικής περιόδου εποικισμού της Ευρώπης έχουν και τα ευρήματα του 1983 σε περιοχή της Γεωργίας στην Καύκασο, τα οποία χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν. «Οδηγούμαστε σε ένα πολύ σημαντικό, πολύ
ενδιαφέρον συμπέρασμα», αναφέρει ο Γιούνταλντ Κάρμπονελ, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που εντόπισε το νέο εύρημα. «Τα ανθρωπιδή που κινήθηκαν από την Αφρική και εγκαταστάθηκαν στον Καύκασο, εξελίχθηκαν τελικά στον Homo Antecessor που αργότερα κατοίκησε στην Ευρώπη, όχι 800.000 χρόνια πριν, αλλά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν». Το συμπέρασμα αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι η διαδικασία εποικισμού της Ευρώπης συνέβη πολύ νωρίτερα και γρηγορότερα από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Ο Κρις Στίνγκερ, επικεφαλής ερευνητής του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη νέα ανακάλυψη, αν και παραδέχτηκε το ορθό των ερευνητικών μεθόδων. Οι ενστάσεις του Στίγνκερ εστιάζονται στη σύνδεση του ευρήματος της Αταπουέρκα με τα ευρήματα στον Καύκασο, δεδομένης της χρονικής και γεωγραφικής απόστασης μεταξύ τους. Όλοι οι επιστήμονες ωστόσο φαίνεται να συμφωνούν ότι το επόμενο βήμα της επιστημονικής υπόθεσης, μετά τις νέες εξελίξεις είναι η εύρεση ακόμη παλαιότερων οστών.


(www.kathimerini.gr, Associated Press, 27/3/2008)