12 March 2008

Πούτιν & Στάλιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ανήσυχος για το μέλλον της χώρας του και στριφογυρίζει στο κρεβάτι του, όταν στο όνειρό του τον επισκέπτεται ο Στάλιν. «Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;», τον ρωτά. «Η οικονομία είναι χάλια, τα εθνικά σχέδια μένουν στα χαρτιά και δεν ξέρω τι να κάνω», απαντά ο Ρώσος πρόεδρος. «Άκου τι θα κάνεις: θα τουφεκίσεις όλα τα μέλη της κυβέρνησης και θα βάψεις γαλάζιους τους τοίχους του Κρεμλίνου». «Και γιατί γαλάζιους;» ρωτάει ο Πούτιν. Αποστομωτικός ο Στάλιν απαντά: «Ήμουν σίγουρος ότι οι αμφιβολίες σου θα αφορούσαν μόνο το δεύτερο μέρος της απάντησης!».

(από την Ελευθεροτυπία, 12/3/2008)



Τέτοια σχόλια και σκίτσα στον παγκόσμια τύπο αποβλέπουν, εννοείται, να δυσφημήσουν τον Πούτιν, ο οποίος δεν είναι πια «Ρώσος κομμουνιστής», αλλά εμπορικός ανταγωνιστής. Έτσι είναι δύσκολο να περάσει η παλιά (σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένη) αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η οποία απέβλεπε όμως κατά κύριο λόγο να κρατήσει σε απόσταση τον τότε ανταγωνιστή.

Τώρα που δόθηκε
στη Ρωσία, με τις υψηλές τιμές πετρελαίου (τις οποίες προκάλεσαν ο Μπους και οι φίλοι του), η δυνατότητα να αναστηλωθεί και να γίνει ανταγωνιστής στον ενεργειακό και στον εμπορικό τομέα (όπλων και άλλων προϊόντων), έχει μπει πάλι σε λειτουργία ο μηχανισμός συκοφάντησης και η προσπάθεια ταύτισής του με τον Στάλιν και το καθεστώς του.

Τα χαϊβάνια, δεν διαβάζουν Λιακόπουλο για να καταλάβουν, τί σημαίνει πουτινισμός...