19 March 2008

Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας"

Μπογιατζής Νικόλας, Βαρύτονος - Διευθυντής του
Φωνητικού Συνόλου "ΝΕΥΜΑ", από το classicalmusic.gr

Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας" ιδρύθηκε το 1999 (19 Οκτωβρίου), με πρωτοβουλία της Εύας Φάμπα, σολίστ και καθηγήτριας κιθάρας, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Δημήτρη Φάμπα, με στόχο να διατηρήσει ζωντανό και να προωθήσει ακόμα περισσότερο το έργο και τη μουσική του και παράλληλα να αποτελέσει ένα νέο κύτταρο δημιουργίας και προσφοράς πολιτισμού με ήθος, γνώση και αγάπη για την κιθάρα και τη μουσική, να ενισχύσει ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες, να ενθαρρύνει τη μουσική δραστηριότητα των μελών του, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κιθαριστικής τέχνης, στη διαμόρφωση της οποίας καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ταλαντούχα προσωπικότητα του Δημήτρη Φάμπα.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Φάμπα

Ο Δημήτρης Φάμπας υπήρξε μία μεγάλη φυσιογνωμία στο χώρο της μουσικής και στυλοβάτης της κιθαριστικής τέχνης της χώρας μας. Γεννήθηκε στην Μηλίνα, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου, επίνειο του Λαύκου, στις 22 Δεκέμβρη του 1921. Σπούδασε κλασική κιθάρα με το Νίκο Ιωάννου και πήρε το δίπλωμά του από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Γ. Βώκου) με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης, το 1953. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών με τον Θ. Βαβαγιάννη και τον Κ. Κυδωνιάτη.

Στα 1955 και 1956, με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης, σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία Chigiana της Siena κιθάρα με τον Andrés Segovia και μουσικολογία με τον Emilio Pujοl. Το 1959, πάλι με πρόσκληση και υποτροφία του Segovia, σπούδασε κοντά του στην Ακαδημία του Santiago de Compostela της Ισπανίας, μαζί με τους Alirio Diaz & John Williams.

Υπήρξε σπουδαίος κιθαρίστας, η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, έδωσε πολλά ρεσιτάλ σε διάφορα μέρη του κόσμου κερδίζοντας θαυμασμό και εκτίμηση από κοινό και κριτικούς, έπαιξε σε όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες όπως οι Θεοδωράκης, Χατζηδάκις, Κουνάδης, Ζαμπέτας, Ξαρχάκος κ.ά.

Ένας καταπληκτικός δάσκαλος, δημιούργησε γενιές κιθαριστών και μια μοναδική σχολή, οι μαθητές της οποίας διέπρεψαν και διαπρέπουν διεθνώς. Υπήρξε ένας πολύ ταλαντούχος συνθέτης που εμπλούτισε το ρεπερτόριο του οργάνου με εξαιρετικά και πρωτότυπα μουσικά έργα, που εκφράζουν το ρομαντισμό του και την βαθιά αγάπη του για την Ελλάδα. Δημιούργησε κιθαριστική παράδοση στον τόπο μας.

Σκοποί του συλλόγου όπως αναφέρονται και στο καταστατικό του είναι:
  1. H μελέτη, ανάδειξη και πολύπλευρη αξιοποίηση του έργου του Έλληνα συνθέτη, δασκάλου και κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα, προκειμένου να γίνει αυτό ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  2. Η προώθηση και ενίσχυση του οργάνου της κιθάρας, της ελληνικής κιθαριστικής σχολής, της οποίας εμπνευστής και άοκνος πρωτεργάτης υπήρξε ο Δημήτρης Φάμπας.

  3. Η ενθάρρυνση και η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών κιθαριστών.

  4. Η ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα και η προώθηση Ελλήνων μουσικών.

  5. Η δημιουργική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής πολιτιστικής-πνευματικής κληρονομιάς και στη διάδοση της στο εξωτερικό.