11 March 2008

Ελεύθερο Θιβέτ, τώρα!

...
Ομάδα περίπου δέκα Θιβετιανών φθάνοντας στην Αρχαία Ολυμπία το πρωί της Δευτέρας πέρασε τη γέφυρα και κατευθύνθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου χωρίς να έχει ζητήσει και λάβει ειδική άδεια. Επενέβη η αστυνομία και απομάκρυνε τους Θιβετιανούς χωρίς να γίνουν συλλήψεις.

Η διαμαρτυρία τους για τις πολλές δεκαετίες κινεζικής κυριαρχίας στην πατρίδα τους, στο Θιβέτ, εκφράστηκε ακολούθως με το άναμμα της δάδας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν μέρος σε παγκόσμια κλίμακα και θα συνεχιστούν έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα στις 8 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Κυριακής οργανώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση της 49ης επετείου από την εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας στο Θιβέτ και με ζητούμενο να γίνει γνωστό το αίτημα της απελευθέρωσης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Στο Νεπάλ σημειώθηκαν επεισόδια σε διαδήλωση Θιβετιανών όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ για να διαλύσει πορεία προς την κινεζική πρεσβεία. Στη γειτονική Ινδία 101 Θιβετιανοί πρόσφυγες επιχείρησαν να ξεκινήσουν μία συμβολική πορεία διάρκειας πέντε μηνών με κατεύθυνση το Θιβέτ, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Αηδόνης καταδίκασε την ενέργεια της ομάδας των Θιβετιανών και χαρακτήρισε την πράξη τους προσβολή για την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας ότι η περιοχή είναι χώρος σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης.
(www.in.gr, 10/3/2008)

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν αυτοσκοπό, ούτε ότι ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί άβατον... Κι αν του φάνηκε του κ. Δημάρχου ότι γίνεται εκεί κάποια "αντιπαράθεση", θα έπρεπε να του υπενθυμίσουμε ότι οι Αγώνες και η Ολυμπία έχουν γίνει προ πολλού αντικείμενο αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης μεταξύ μεγάλων εμπορικών εταιριών. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να προβάλλονται τα (δίκαια) αιτήματα των Θιβετιανών, των οποίων η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, παρά της Nike, της Adidas, της Coca Cola και άλλων "ανιδιοτελών" χορηγών του Ολυμπισμού.