05 May 2009

Μαύρο χρήμα... και με το νόμο

100 εκατομμύρια μαύρο χρήμα στους εκδότες.
Ποιοί βουλευτές θα ψηφίσουν την τροπολογία?


του Στέφανου Μάνου

Βράδυ, παραμονή Πρωτομαγιάς, ένας νέος υπάλληλος της Βουλής με ειδοποίησε ότι οι υπουργοί Π. Παυλόπουλος και Ι. Παπαθανασίου κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ανανεώνουν -για τρία χρόνια- το δικαίωμα των επιχειρήσεων τύπου και ραδιοτηλεόρασης να έχουν μαύρο ταμείο. Βράδυ, όταν δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι και την επομένη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες. Σαν τους κλέφτες.

Τι ποσό αφορά η ρύθμιση των κυρίων Παυλόπουλου και Παπαθανασίου; Περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μαύρα λεφτά που μπορούν να ξοδευτούν χωρίς δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, σκεφτείτε: Ένας εφοριακός κάνει έλεγχο σε μια επιχείρηση ραδιοτηλεόρασης και βρίσκει μύρια στραβά. Χωρίς δεύτερη σκέψη ή ενδοιασμό η επιχείρηση του δίνει ένα ποσό από το μαύρο ταμείο που της έφτιαξε ο κ. Παπαθανασίου και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τους μουντζώνεις αυτούς του δύο υπουργούς, ναι ή όχι; Λάβετε υπόψη σας ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στη Βουλή, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η επαίσχυντη διάταξη -που είχε και πάλι ανανεωθεί παραμονές εκλογών του 2004 και έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο- δεν θα παραταθεί.

Υπεύθυνοι για την αθλιότητα είναι μόνο οι κύριοι Παυλόπουλος και Παπαθανασίου; Όχι, δεδομένου ότι η ρύθμιση έχει εγκριθεί και από τον κ. Κ. Καραμανλή και τον γενικό συντονιστή της οικονομικής πολιτικής κ. Γ. Σουφλιά.

Σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση επιβάλλει σε όλους θυσίες, οι τέσσερεις αυτοί κύριοι χαρίζονται στις επιχειρήσεις τύπου και ραδιοτηλεόρασης. Γνωρίζουν ότι διαπράττουν ηθικό ατόπημα και γι αυτό ενήργησαν όπως οι κλέφτες, στο σκοτάδι, παραμονή γιορτής.

Η άθλια αυτή τροπολογία κατατέθηκε. Τώρα πρέπει και να ψηφιστεί. Ποιος θα την ψηφίσει; Θα υπάρξει έστω ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που θα τολμήσει να εκφράσει την αντίδραση του; Τι νομίζετε; Ακόμη πιο σημαντικό είναι να δούμε τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου; Θα σηκώσει το θέμα ή θα περιοριστεί σε μια πλαδαρή αντίδραση; Τι νομίζετε;

Η νέα πολιτική κίνηση μας, η «Δράση», γι αυτό δημιουργήθηκε. Για να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής αντίδρασης στη διαφθορά και την παρακμή. Θυμίζω ότι στη διακήρυξη μας γράφουμε ότι όταν η μονοκομματική εξουσία (είτε Ν.Δ. είτε ΠΑΣΟΚ) καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος και την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων των κομματικών και συντεχνιακών δυνάμεων που την έφεραν στην εξουσία, επιλέγει το δεύτερο. 100 εκατομμύρια ευρώ μαύρα για τις επιχειρήσεις τύπου και ραδιοτηλεόρασης. Ποιο γενικό συμφέρον υπηρετούν οι κύριοι Καραμανλής, Σουφλιάς, Παυλόπουλος και Παπαθανασίου;

100 εκατομμύρια ευρώ, μαύρα για τις επιχειρήσεις τύπου και ραδιοτηλεόρασης (με την έγκριση της Βουλής;), 100 εκατομμύρια ευρώ μίζες και λαδώματα Siemens (με τη Siemens ατιμώρητη για να μη μιλήσει), συνθέτουν την εικόνα της κατάντιας της δημόσιας ζωής.

Δεδομένου ότι οι ωφελούμενοι από την κυβερνητική τροπολογία είναι οι επιχειρήσεις τύπου και ραδιοτηλεόρασης, φαντάζομαι ότι δεν θα δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα στο σημείωμα μου αυτό. Υπάρχει όμως το διαδίκτυο που ευτυχώς δεν ελέγχεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τους πολίτες. Σας καλώ λοιπόν να διαδώσετε τα καμώματα της κυβέρνησης. Να μάθουν όλοι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή πουλάει το γενικό συμφέρον (απώλεια εσόδων κατά τα οικονομικά έτη 2010, 2011 και 2012, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για να αποκτήσει την εύνοια των επιχειρήσεων τύπου και ραδιοτηλεόρασης.

Το ερώτημα για τους πολίτες είναι: Στις ευρωεκλογές θα ρίξουν ψηφοδέλτιο ή συγχωροχάρτι. Θα επιβραβεύσουν τις αθλιότητες;


Βλέπε ειδικό site για το θέμα αυτό: http://www.100myria.gr/


Σχετικό σχόλιο της Καθημερινής:


Τι σημαίνει το «δικαίωμα» για το 2% του τζίρου «μαύρα»;

Τι σημαίνει το δικαίωμα των μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ) να διαχειρίζονται χωρίς δικαιολογητικά (δηλαδή, ως «μαύρα»…) κεφάλαια ίσα με το 2% του τζίρου τους;

Στην πράξη, σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των μέσων, οι οποίοι ορίζουν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του μέσου (ως οικογενειακές επιχειρήσεις εισηγμένες ή μη στο Χρηματιστήριο), έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται εν λευκώ αυτά τα κεφάλαια.

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ένας όμιλος μέσων ενημέρωσης κάνει τζίρο 100 εκατ. ευρώ, τότε τα «μαύρα» είναι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο εκπρόσωπος του μέσου θα έλεγε ότι αυτά τα χρησιμοποιεί για να καλύπτει δαπάνες για τις οποίες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δικαιολογητικά - αποστολές σε υπανάπτυκτες χώρες.

Υπάρχει μια άλλη, «κακόπιστη» ερμηνεία: Με αυτά τα «μαύρα», η ιδιοκτησία του μέσου κερδίζει τα ετήσια έξοδα διαβίωσής της. Κοινώς, βγάζει τα έξοδα της χρονιάς - είτε ο όμιλος έχει κέρδη είτε έχει εκατομμύρια ζημίες.

Ποια σας «ακούγεται» πειστικότερη;

Κάποιοι μέτοχοι των ΜΜΕ χάνουν

Αν ισχύει η πρώτη εξήγηση, αν δηλαδή επρόκειτο για λειτουργικές δαπάνες, το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί με άλλον τρόπο – οι φοροτεχνικοί μπορούν να διατυπώσουν αρκετούς. Αν ισχύει η δεύτερη, «κακόπιστη» ερμηνεία, τότε υπάρχει το εξής θέμα: Οι μεγάλοι μέτοχοι-ιδιοκτήτες αποκτούν το δικαίωμα να «ρίχνουν» τους άλλους μετόχους, αν το μέσο ενημέρωσης είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο. Αποκτούν δηλαδή το δικαίωμα να διαχειρίζονται το 2% με «δικά τους» κριτήρια, αντί να το διανέμουν σε όλους τους μετόχους.

Αν αυτό το 2% θα φορολογείται ή όχι, είναι μάλλον δευτερεύον ζήτημα…


Ανανέωση:


Απεσύρθη η τροπολογία για το 2% στα ΜΜΕ
Μετά και την αντίδραση πολλών βουλευτών της Ν.Δ.

(του Φ. Καλλιαγκοπουλου, Καθημερινή, 7/5/2009)

Στο παρά πέντε διεσώθη το γόητρο όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού συστήματος, από την εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας - σκανδάλου, που παρέτεινε για τρία ακόμη χρόνια τη δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να διαχειρίζονται αφορολόγητα το 2% του ετήσιου τζίρου τους, τα περίφημα για περισσότερο του μισού αιώνα «μαύρα 2%». Και διεσώθη από μία κίνηση «αυτοεξαγνισμού» και «αυτοκάθαρσης» από μερίδα βουλευτών της Ν. Δ., μετά τη συνειδησιακή δοκιμασία «απαλλαγής» και «λευκού» της περασμένης Δευτέρας στην ψηφοφορία για τον κ. Αρ. Παυλίδη.

Η σχεδόν ανοικτή συλλογή υπογραφών από βουλευτές της Ν. Δ. στην προοπτική της κατάθεσης σήμερα το μεσημέρι ονομαστικής ψηφοφορίας και η συλλογή μέχρι χθες το πρωί είκοσι υπογραφών, ενεργοποίησαν το σενάριο που από προχθές διοχέτευαν κυβερνητικά στελέχη: Να αποσυρθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία με το επιχείρημα ότι δεν την δέχεται -όπως έπραττε στο παρελθόν- το ΠΑΣΟΚ.

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Μαν. Κεφαλογιάννη ότι «το σκανδαλώδες προνόμιο δεν πρέπει να επανέλθει σε ισχύ και ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία» παίχθηκε ένα ολόκληρο παρασκήνιο. (πλήρες κείμενο >>>)