29 May 2009

Διαχρονική αθλιότητα

Ένα παγκάρι στο πεζοδρόμιο

(του Σταυρου Τζιμα, Καθημερινή, 29/5/2009)

Hταν χαράματα όταν σ’ έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, έκανε την εμφάνισή του ένα συνεργείο μαστόρων. Με τη βοήθεια γερανού κατέβασαν από φορτηγό αυτοκίνητο έναν ναΐσκο και δουλεύοντας πυρετωδώς τον εγκατέστησαν σε λίγα λεπτά στο πεζοδρόμιο. Τοποθέτησαν στο εσωτερικό του ένα μικρό παγκάρι, άναψαν και δυο κεράκια και έφυγαν.

Εκπληκτοι το πρωί οι διερχόμενοι διαπίστωσαν ότι το πεζοδρόμιο που διέσχιζαν καθημερινά αμέριμνοι ήταν κλειστό. Δεν είχε φυτρώσει κάποιο δεντράκι, αλλά ένα εκκλησάκι που εμποδίζει τους περαστικούς να κινούνται στο πλακόστρωτο απρόσκοπτα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ποιος το είχε «φυτέψει»; Οι υπεύθυνοι του ιερού ναού της Παναγίας Παναγούδας που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, αλλά η πρόσοψή του δεν βλέπει στον πολυσύχναστο δρόμο. Σκέφτηκαν λοιπόν να βγάλουν παγκάρι στο πεζοδρόμιο. Με απλά λόγια έφτιαξαν «μαγαζάκι γωνία», αδιαφορώντας, οι αθεόφοβοι, εάν με αυτόν τον τρόπο φράζουν το πεζοδρόμιο. Οι περίοικοι αντέδρασαν όταν οι της εκκλησίας επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το προκατασκευασμένο εκκλησάκι ημέρα και γι’ αυτό πήγαν και το έβαλαν ξημερώματα, τοποθετώντας μάλιστα και εικόνες ώστε να μη διανοηθεί κανείς να το κατεδαφίσει!

Και ο δήμος που είναι υπεύθυνος για τα πεζοδρόμια; Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να αποδοκιμάσει την πρωτοβουλία και να υπερασπιστεί το δικαίωμα των δημοτών να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δημόσιους χώρους. Δεν έγινε βεβαίως αυτό. Υπερίσχυσε, στη γνώμη και την ψήφο της πλειοψηφίας, η «ανάγκη των πιστών ν’ ανάβουν το κεράκι τους» και ας μην έχουν οι άνθρωποι πεζοδρόμια. Το ζήτησε η εκκλησία, έπρεπε να γίνει. Η επιθυμία της «αγιότητος» είναι διαταγή για τους άρχοντες αυτής της πόλης.

Υπάρχουν όμως και οι πολίτες που βλέπουν την ζωή τους να υποβαθμίζεται καθημερινά και αντιδρούν. Εν ριπή οφθαλμού συγκεντρώθηκαν περισσότερες από οχτακόσιες υπογραφές με αίτημα την απομάκρυνση ή την τοποθέτηση του ναΐσκου στο προαύλιο της εκκλησίας ώστε να μην προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των πεζών και το θέμα επανήλθε υπό την πίεση των εξαγριωμένων κατοίκων και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, όπου όμως δεν ελήφθη ξεκάθαρη απόφαση για την τύχη του παγκαριού και για τον λόγο αυτό επρόκειτο να συζητηθεί και πάλι -εκτός ημερησίας διατάξεως- χθες το βράδυ. Μέσα σε γενική κατακραυγή ο δήμος αναγκάστηκε να αποφασίσει τη νύχτα τη μετακίνηση του ναΐσκου.

Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί θα ξεσηκώνονταν και οι πλάκες των πεζοδρομίων, που φορτωμένες με τραπεζοκαθίσματα και παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα δεν θα άντεχαν και τα παγκάρια. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, τόσο η δημοτική όσο και η εκκλησιαστική αρχή έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια των πολιτών, αν τις ενδιαφέρει αυτό.


Κάποιος όρος του Άνθιμου θα ήταν το παγκάρι για να τους στηρίξει στις εκλογές με την ψήφο το ποιμνίου! Όσο κι αν σκέφτεσαι, ποια αθλιότητα μπορεί να διαπράξουν πάλι, τα γεγονότα ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Η εφευρετικότητα των παπάδων για εισπράξεις είναι ατελείωτη!