22 May 2009

Πεδίο μάχης

(του Νικου Παπαχρηστου, Καθημερινή, 22/5/2009)

Την αντίδραση μερίδας «υπερoρθοδόξων» και μελών παρεκκλησιαστικών οργανώσεων προκάλεσε η ημερίδα για τον διαχριστιανικό διάλογο που διοργάνωσε, την Τετάρτη, το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Η αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου παραλίγο να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» όταν κάποιοι «αυτόκλητοι» προστάτες της Ορθοδοξίας επιτέθηκαν φραστικώς κατά των προσκεκλημένων ομιλητών, καρδιναλίου Βάλτερ Κάσπερ και μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, συμπροέδρων της μεικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων.


Εκδήλωση θρηκόληπτων χριστιανών (*)
Από τις ύβρεις τους δεν γλίτωσαν ούτε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ούτε οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί πολλές φορές η εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό, ενώ ο Περγάμου κ. Ιωάννης δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες φοιτητών αλλά και καθηγητών του ΑΠΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 150 φανατισμένοι πιστοί κατέφθασαν οργανωμένα λίγο μετά το μεσημέρι και όπως αποδείχθηκε είχαν στόχο να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η συνεδρία.

Εκπληκτοι καθηγητές, Ελληνες και ξένοι, κληρικοί και φοιτητές προσπαθούσαν να προστατεύσουν το δικαίωμά τους να συζητήσουν για τον διάλογο μεταξύ των χριστιανών. «Υπάρχουν μερικοί που όχι μόνο διάλογο με τη Ρώμη δεν θέλουν αλλά ούτε και μ’ εμάς. Και αυτό εν ονόματι της Ορθοδοξίας. Ο Θεός να μας ελεήσει» σχολίασε ο Περγάμου Ιωάννης, ο οποίος προηγουμένως έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την πορεία και τις προσδοκίες του διαλόγου.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν οι διαφορετικές θεολογικές προσεγγίσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η διαφωνία για την έννοια του παπικού πρωτείου, το μεγάλο σχίσμα των Εκκλησιών και κυρίως οι προσπάθειες για επαναπροσέγγιση Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων. Ο καρδινάλιος Κάσπερ επισήμανε ότι εκτός από τα βαθύτερα θεολογικά προβλήματα που θα πρέπει να συζητηθούν, υπάρχει και το πρόβλημα της αποδοχής των κοινών θέσεων που προκύπτουν από τους διαλόγους.


Αυτοί είναι οι ταλιβανο-ορθόδοξοι που κανακεύονται και εκπαιδεύονται δια της αποβλακώσεως και οι οποίοι "δικαίως" αισθάνονται τώρα προδομένοι, επειδή διαπιστώνουν ότι οι διχαστικές και πολεμικές κραυγές που τους μάθαιναν και το μίσος που τους τροφοδοτούσαν, δεν έχουν πια ζήτηση... Βλέπουν ότι σταδιακά εξωθούνται από τους χθεσινούς καθοδηγητές τους στο περιθώριο...

Το μόνο που μένει στα μάτια τους είναι οι αρπαχτές και οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες των παπάδων, από τις οποίες όμως το ποίμνιο δεν έχει κανένα όφελος. Διαβλέπω για τα επόμενα 5-10 χρόνια πολυδιασπάσεις και στον εκκλησιαστικό χώρο, λόγω των αναπότρεπτων οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων στην κοινωνία μας. Ό,τι εμποδιζόταν τεχνητά να εξελιχθεί, θα ξεσπάσει με κάποια αφορμή και θα συμπαρασύρει όλα όσα βρεθούν στο δρόμο του...





(*) Η απορία που έχω με αυτό το σύνθημα είναι, ποιον θάνατο αντιπαραθέτουν
στην Ορθοδοξία οι διαμαρτυρόμενοι, το δικό τους ή των άλλων ανθρώπων;
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)