22 September 2009

Οι θέσεις των Οικολόγων-πράσινων στη συζήτηση των αρχηγών, 21/9/

'Πράσινη ανάπτυξη

Ένα διαφορετικό μοντέλο της οικονομίας με στροφή στη πράσινη ανάπτυξη, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ήταν η πρόταση που παρουσίασε ο επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, στην τηλεμαχία των πολιτκών αρχηγών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις του κόμματος του για τα θέματα της οικονομίας και στην επισήμανση του πως μπορεί σε περίοδο ύφεσης και μεγάλης ανεργίας να σταματήσουν τα έργα, ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιβιώσει αν γίνει ποιοτική στροφή της οικονομίας προς τα "πράσινα επαγγέλματα". ΄Είναι κάτι, όπως είπε, στο οποίο ήδη η Ευρώπη έχει αρχίσει να στρέφεται.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αποτυχημένες τόσο την πολιτική λιτότητας της ΝΔ όσο και την πολιτική κατανάλωσης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

"Πέρσι δαπανήσαμε 1 δισ. ευρώ για να εισάγουμε ρεύμα από το Κοσλοντούι. Αν αυτά τα λεφτά τα επενδύαμε για την εξοικονόμηση ρεύματος, θα μπορούσαμε να είχαμε 100.000 νέες θέσεις εργασίας", σημείωσε ο επικεφαλής των "Οικολόγων Πράσινων".

Κοινωνική Πολιτική

Την αντίθεσή του με τα μέτρα καταστολής, όπως τα χαρακτήρισε, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης, εξέφρασε ο επικεφαλής των "Πράσινων Οικολόγων" Νίκος Χρυσόγελος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παράλληλα επεσήμανε ότι μόνο με μια σοβαρή οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή πολιτική, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ακόμα, ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι το 20% των λαθρομεταναστών που ήρθε στη χώρα μας και οι οποίοι είναι άνθρωποι απελπισμένοι, έχουν υποστεί βασανισμούς, ενώ πρότεινε οι 600.000 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία, που εργάζονται στη χώρα μας να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να έχει η χώρα οικονομικό όφελος.

Ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι μετανάστες σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας και πρόσθεσε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε κοινωνικές περιβαλλοντικές πολιτικές και να δούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα ως ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές και όχι να εκμεταλλευόμαστε το φόβο. "Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουνε ανθρώπινα και να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα τους για μια καλύτερη ζωή", κατέληξε.

Εξωτερική Πολιτική

Συμβιβαστική λύση με την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομαστία, ήταν η πρόταση του επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, σε απαντήση σχετικής ερώτησης.

Τόνισε ότι οι θέσεις του κόμματος του είναι ξεκάθαρες και απηχούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και έχουν εκφραστεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990.

Ακόμα είπε ότι το 1991 η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα, με τη βοήθεια της ΕΕ και με το πακέτο Πινέιρο,να εξασφαλίσει μια συμβιβαστική λύση, αλλά, δυστυχώς, τότε κυριάρχησαν ακραίες απόψεις, που οδήγησαν να έχουμε φτάσει σε μία δύσκολη φάση.

"Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους Βαλκανικούς πολέμους για να επιβάλουμε κάτι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λύσουμε το πρόβλημα με βάση το διεθνές δίκαιο και τα εργαλεία που έχουμε είναι η ΕΕ",σημείωσε.

Στην ερώτηση ότι κάποια από τα στελέχη του κόμματος του έθεσαν θέμα "Μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσόγελος απάντησε ότι η θέση του κόμματος του είναι ξεκάθαρη για μια σύνθετη ονομασία με βάση το διεθνές δίκαιο.

"Υπάρχουν ακόμη κάποιες ακραίες απόψεις στην Ελλάδα, που λένε καμία συνεργασία, κανέναν συμβιβασμό. Θα οδηγηθούμε, όμως, έτσι να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα από όλους με σκέτο "Μακεδονία". Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια σύνθετη ονομασία,να δυναμώσει ο ρόλος της ελληνικής Μακεδονίας, να ακούγεται να δυναμώσει ως περιφέρεια, να έχει έντονη παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι", τόνισε.

Περιβάλλον

"Η πράσινη οικονομία είναι η μόνη ευκαιρία για το περιβάλλον. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι κοινωνική και υπεύθυνη οικονομία", τόνισε ο επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιβάλλον.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να αλλάξει επί της ουσίας και γρήγορα η οικονομία, να γίνει πράσινη οικονομία και η πραγματική ευκαιρία είναι να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο και από τον λιγνίτη.

"Είμαστε στην εποχή που τελειώνει το πετρέλαιο και οι κυβερνήσεις κοιμούνται και δεν το αντιλαμβάνονται. Ο λιγνίτης θα είναι πολύ ακριβός σε λίγο καιρό και είναι εντελώς λάθος που τα κόμματα δεν το έχουν αντιληφθεί",σημείωσε.

Ακόμα τόνισε ότι η απουσία οικολογικής πολιτικής κοστίζει και έφερε ως παράδειγμα τις καταστροφές στην Ηλεία και την Εύβοια, που, όπως είπε, δόθηκαν για πρόληψη μόνο 15 εκατ. ευρώ, ενώ για την αντιμετώπιση των ζημιών 15 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση αν το κόμμα του αισθάνεται να απειλείται καθώς τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν εντάξει στα προγράμματα τους την πράσινη οικονομία, ο Νίκος Χρυσόγελος απάντησε αρνητικά.

"Το θέμα είναι να υιοθετηθούν πραγματικά και όχι στα λόγια οι "πράσινες πολιτικές". Πρέπει να γίνουν τομές. Και το κύριο είναι να δούμε τα κόμματα να τις εφαρμόζουν στη πράξη, με συγκεκριμένα προγράμματα και όχι να αρκούνται να τα λένε στα ντιμπέιτ ή να μένουν στα λόγια",πρόσθεσε.

Παιδεία

"Το θέμα της παιδείας είναι πολύ σοβαρό για να το περιορίζουμε σε ταμπέλες. Είναι λάθος να περιορίζουμε μια συζήτηση που οργανώθηκε από ανεπίσημο οργανισμό που έχει σχέση με το Συμβούλιο της Ευρώπης για ένα βιβλίο που είχε γραφτεί από το ελληνικό κράτος το 1925. Ήταν μια συζήτηση που αφορούσε ιστορικούς και συζητήσεις περί ιστορίας δεν έχουν κανένα λόγο να τις εισάγουμε στην πολιτική".

Αυτό το σχόλιο έκανε ο επικεφαλής των "Οικολόγων Πράσινων" Νίκος Χρυσόγελος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του ευρωβουλευτή του κόμματός του Μιχ. Τρεμόπουλου σε εκδήλωση για το "Μακεδονικό αλφαβητάρι του 1925" και αν εγκρίνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο κ. Χρυσόγελος επεσήμανε ότι αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει η πολιτεία είναι να αλλάξει τον τρόπο εκπαίδευσης που περιορίζεται απλά σε ένα αποτυχημένο εξεταστικό σύστημα τονίζοντας την ανάγκη να "δούμε τα θέματα της παιδείας από μια άλλη σκοπιά, η οποία θα δίνει στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια αλλά και τις δυνατότητες να γίνουν ενεργοί πολίτες".

"Σήμερα τα παιδιά μας δεν αγαπάνε το σχολείο. Και γι αυτό εμείς φταίμε. Με τις πολιτικές των κομμάτων και των κυβερνήσεων τόσα χρόνια, τα παιδιά δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, για να πάρουν ένα πτυχίο που είναι αμφίβολο αν με αυτό θα βρουν δουλειά. Πρέπει να αλλάξουμε την εκπαίδευση ώστε να την κάνουμε να προσφέρει γνώσεις, δεξιότητες και να βοηθάει το παιδί να γίνει ενεργός πολίτης αύριο και να μπορεί να ζήσει σε μια κοινωνία που αλλάζει", πρόσθεσε ο κ. Χρυσόγελος.

"Πρέπει τα παιδιά μας να έχουν δικαιώματα. Πρέπει να έχουνε λόγο στη διαμόρφωση της κοινωνίας που θα ζήσουν", κατέληξε.

Η γενική τοποθέτηση του κ. Χρυσόγελου

Κάλεσμα στους πολίτες να υποστηρίξουν με "ψήφο συνείδησης", όπως τη χαρακτήρισε, τους Οικολόγους Πράσινους στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, απηύθυνε ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος.

"Είμαστε μπροστά σε αυτές τις εκλογές, όχι για να αποφασίσουμε για τα μικρά, αλλά για τα μεγάλα. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουν οι πολίτες τι είδους οικονομία θέλουν, τι είδους περιβάλλον θέλουν, τι κοινωνία θέλουν και σε ποιό κλίμα θα ζήσουν τα παιδιά μας. Αυτό δεν πρέπει να είναι υπόθεση μιας λευκής εντολής, μιας ψήφου στα δύο μεγάλα κόμματα που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες να σκεφτούν, να αξιολογήσουν τα προγράμματά μας και να κρίνουν με βάση τη συνείδηση τους. Να επιλέξουν συνειδητά.

Στους Οικολόγους Πράσινους έχουμε τις προσωπικές μας διαδρομές. Κάνουμε πράξη αυτά που λέμε. Δεν ανακαλύψαμε ωραία λόγια για να τα βάλουμε στα προγράμματα μας. Είναι πράξεις καθημερινές για τη συμφιλίωση στα βαλκάνια, για να προστατευθεί το περιβάλλον, για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, για να έχουμε μια υπεύθυνη οικονομία. Ζητάμε από τους πολίτες να μας στηρίξουν συνειδητά γιατί είναι μια ψήφος συνείδησης. Να επιλέξουν το κόσμο που θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους" επεσήμανε κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Χρυσόγελος.