20 September 2009

Πρότυπη παραποτάμια ανάπλαση στο Εσκί Σεχίρ

Η μεταμόρφωση του ποταμού Πορσούκ προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων δημάρχων

(Καθημερινή, 20/9/2009)

Τα ποτάμια επιτρέπουν παραδοσιακά τις πιο καλαίσθητες αστικές παρεμβάσεις, με τη διαμόρφωση παραποτάμιων περιοχών σε αστικές ζώνες. Την ίδια ώρα, τα ποτάμια μπορούν να καταστούν πραγματική απειλή για τις πόλεις, μέσα από τις οποίες διέρχονται, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη.

Την ώρα που η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας επουλώνει τις πληγές της, το Εσκί Σεχίρ προσφέρει την ανανεωμένη παραποτάμια ζώνη του στη χρήση των κατοίκων, προσφέροντας παράλληλα περίλαμπρο παράδειγμα χρηστής και αισθητικά άρτιας αξιοποίησης υδάτινου σώματος από αστική περιοχή.



Η ιστορία των δύο ποταμών, αυτού της Κωνσταντινούπολης και εκείνου του Εσκί Σεχίρ, υπήρξε παράλληλη τις τελευταίες δεκαετίες. Και τα δύο διασχίζουν σε ακανόνιστο σχήμα τις αστικές τους ζώνες, ενώ και τα δύο δέχθηκαν καταστροφικό όγκο ρυπογόνων ουσιών, μπαζώθηκαν και οι κοίτες τους στένεψαν για να φιλοξενήσουν νέα κτίσματα. Μία από τις δύο πόλεις, όμως, άλλαξε τακτική το 2001. Παρά τις πολλές καταστροφές, που καθιστούν αναγκαία την ανάπλαση της παραποτάμιας ζώνης, ο ποταμός Αγιαμάμα (ο αρχαίος Κύδαρης) δεν αποκαταστάθηκε ποτέ στη φυσική του ροή, πράγμα που σύμφωνα με ειδικούς, οδήγησε στο θάνατο τα 24 θύματα της πρόσφατης πλημμύρας και προκάλεσε δισεκατομμύρια δολάρια σε υλικές καταστροφές, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

Στο μεταξύ, ο ποταμός Πορσούκ στο Εσκί Σεχίρ, που αποκαταστάθηκε στην παλιά του αίγλη το 2001 με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προσφέρει στους κατοίκους της πόλης βόλτες με γόνδολα και την πολυτέλεια τεχνητής παραλίας με άμμο. Εδώ και πολλά χρόνια, ο Πορσούκ ήταν γνωστός ως καταστροφικός ποταμός με συχνές πλημμύρες. Σε μία προσπάθεια να περιορισθούν οι ζημιές από την εκροή των υδάτων του Πορσούκ, η δημοτική αρχή δαπάνησε 50 εκατ. δολάρια, από το συνολικό αναπτυξιακό κεφάλαιο των 250 εκατ. δολαρίων που της είχε προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, για να κατασκευάσει εκ νέου την κοίτη του ποταμού. (πλήρες κείμενο >>>)