01 September 2009

Ο Jose Carreras στο Ηρώδειο


Ο διεθνούς φήμης τενόρος Jose Carreras, τέσσερα χρόνια από την τελευταία του εμφάνιση στη Ηρώδειο, θα δώσει μια συναυλία στις 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της γιορτής των τριάντα χρόνων της επιτυχημένης δραστηριότητας της εταιρείας διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων Half Note Productions. Ο Jose Carreras θα εμφανισθεί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του David Gimenez.
Συμμετέχουν η σοπράνο Sabina Puertolas και ο βαρύτονος Angel Odena.

O José Carreras αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο στην ιστορία του λυρικού τραγουδιού διεθνώς και θεωρείται από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του είδους σήμερα. Γεννημένος στη Bαρκελώνη, σπούδασε μουσική στη πόλη όπου έμενε. Το 1970 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Gran Teátre del Liceu της Βαρκελώνης με Nabucco και Lucrezia Borgia.

H μουσική του καριέρα εκτοξεύτηκε από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις στα πιο φημισμένα θέατρα όπερας και φεστιβάλ, από το Teatro alla Scala του Μιλάνου («Un Ballo in Maschera» 1975) μέχρι το New York Metropolitan Opera House («Tosca», 1974).

Συνεργάστηκε με τους διασημότερους μαέστρους, μεταξύ των οποίων οι Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Leonard Bernstein κ.α., ενώ στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται πάνω από εξήντα όπερες. Διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Στην πολύχρονη σταδιοδρομία του έχει λάβει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ αυτών και το Βραβείο Grand Prix du Disque από την Ακαδημία του Παρισιού, ειδική τιμή το 2004 από τη Βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, κ.α. Tα κονσέρτα των Τριών Τενόρων που δόθηκαν σε όλο τον κόσμο έγιναν θρυλικά, δημιουργώντας πρωτοφανή επίδραση στον χώρο της όπερας. Τους μοναδικούς Jose Carreras, Placido Domingo και Luciano Pavarotti, παρακολούθησαν πάνω 2 δισεκατομμύρια ακροατές.

Μετά την περιπέτεια της υγείας του, από το 1988 και παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, έχει ταχθεί με πλήρη αφοσίωση υπέρ των σκοπών του «José Carreras International Leukaemia Foundation», του οποίου είναι πρόεδρος. Το Ίδρυμά του για τη Λευχαιμία, έχει έδρα τη Βαρκελώνη και παραρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελβετία και στη Γερμανία και αποτελεί γι’ αυτόν σημαντική προτεραιότητα.

O José Carreras είναι Επίτιμο Mέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμάκων, του Τμήματος Υποστήριξης κατά της Λευχαιμίας, του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Αιματολογίας και της Γερμανικής Παιδιατρικής Ογκολογικής και Αιματολογικής Οργάνωσης.

Ο David Gimenez, αρχιμουσικός διεθνούς φήμης και μόνιμος συνεργάτης του José Carreras, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Αν και πολύ νέος, είχε την ευκαιρία να διευθύνει μεγάλες ορχήστρες στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα του κόσμου και να συναντηθεί με τους πιο διακεκριμένους ερμηνευτές της όπερας, όπως οι Roberto Alagna, Agnes Baltsa, Montserrat Caballé, José Carreras, Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Sherrill Milnes, Dennis O’Neill, Juan Pons, Bryn Terfel.

Μέρος των εσόδων από τη συναυλία του José Carreras στο Ηρώδειο, θα δοθούν στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Η ΦΛΟΓΑ, και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή της Νίκου Σαχπασίδη που πέθανε από καρκίνο το 1997 σε ηλικία 45 χρόνων.