18 September 2009

Θεϊκά κεφάλια αγαλμάτων και χρυσά αντικείμενα

(ΒΗΜΑ, ΔΟΛ, 18/9/2009)

Πλούσια σε ευρήματα αποδείχθηκε η ανασκαφική δραστηριότητα, το τελευταία διάστημα, στη χώρα μας. Στον ναό του Απόλλωνα στο Ακτιο οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων, ενώ δεκάδες χρυσά αντικείμενα αποκαλύφθηκαν στο Αρχοντικό της Πέλλας.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, τα θεϊκά κεφάλια -που πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Αρτεμη- βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, ολόλευκα, σμιλευμένα από πεντελικό μάρμαρο.


«Στα 4Ο χρόνια της υπηρεσίας μου δεν μου έχει ξανατύχει να δω να βγαίνουν από το χώμα δύο τέτοιας ομορφιάς κεφάλια, ακέραια» δήλωσε συγκινημένη η επικεφαλής της ανασκαφής κ. Ισμήνη Τριάντη.

Το σημείο της εύρεσής τους, στο βάθος του δυτικού τοίχου του σηκού, αλλά και το μέγεθός τους, που αναλογεί σε αγάλματα ύψους 3,5 μέτρων, δείχνει πως πρόκειται για τμήματα των λατρευτικών αγαλμάτων. Η κ. Τριάντη δήλωσε την Παρασκευή στη ΝΕΤ πως στο σημείο βρέθηκαν τμήματα των αγαλμάτων.

Στο Αρχοντικό της Πέλλας

Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυπταν στο δυτικό νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στο Αρχοντικό της Πέλλας δεκάδες χρυσά, σιδερένια και χάλκινα κτερίσματα (μάσκες πολεμιστών, κράνη, ελάσματα και εντυπωσιακά κοσμήματα στις γυναικείες ταφές).

Σύμφωνα με το Βήμα, τα πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν στους 5Ο τάφους πολεμιστών των αρχαϊκών χρόνων.

«Ορισμένοι πολεμιστές εντυπωσιάζουν με τα σύμβολα της υπεροχής τους και την τεχνολογία του οπλισμού τους, αποτελώντας εξαιρετικά παραδείγματα ταφών της αρχαϊκής περιόδου που, μαζί με τις αντίστοιχες γυναικείες, πιστοποιούν την ευημερούσα κοινωνία του Αρχοντικού, αλλά και τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών της στρατιωτικής αριστοκρατίας οι οποίες ήλεγχαν και ρύθμιζαν την ανταλλαγή των αγαθών. Οι εξέχουσες δέσποινες ήταν ενταφιασμένες με τη στολή του γάμου, συνοδευόμενες, εκτός των άλλων κτερισμάτων, με χρυσά, ασημένια, χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα» τονίζει ο επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγος της ΙΖ' ΕΠΚΑ Παύλος Χρυσοστόμου.

Οι περισσότερες συστάδες τάφων περιλαμβάνουν, εκτός από τις αρχαϊκές ταφές (580-480 π.Χ.), ταφές της ύστερης εποχής του σιδήρου (δεύτερο μισό του 7ου- αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.) αλλά και των κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (480-279 π.Χ.)
Σ' όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν σκάψεις, εμφανίζονται αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία τα έθαβαν οι άνθρωποι για να μην πέσουν στα χέρια των χριστιανών μοναχών.