09 September 2009

Tο πρώην Γιουγκοσλαβικό ΜΚD

(του Πασχου Μανδραβελη, Καθημερινή, 9/9/2009)

Eίχε πλάκα προχθές η ΕΡΤ, κατά τη μετάδοση του αγώνα μπάσκετ της Ελλάδος με την ακατονόμαστη βόρειο γείτονά μας. Ο αγώνας γινόταν στην Πολωνία και προφανώς η πολωνική τηλεόραση δεν είχε ενημερωθεί για τα εθνικά μας δίκαια και τις εθνικές μας ιδιαιτερότητες. Ετσι, οι Πολωνοί ακολούθησαν την εύκολη πεπατημένη: όπως κάνουν πλέον όλοι σε όλο τον κόσμο βάφτισαν την ακατονόμαστη χώρα «Μακεδονία». Ούτε «πρώην», ούτε «Γιουγκοσλαβική» ούτε καν «ΠΓΔΜμία». Σκέτο «Μακεδονία»...

Ομως οι εθνικές μας ήττες δεν τέλειωσαν εδώ. Είναι βέβαιο πως στις μεταδόσεις του αγώνα σε όλες τις γλώσσες χρησιμοποιήθηκε το κλεμμένο όνομα. Αυτό έγινε αφενός διότι ο προφορικός λόγος δεν έχει εισαγωγικά για να δηλώσει το ψευδές της «Μακεδονίας» των Σκοπιανών και αφετέρου θα ήταν κομμάτι δύσκολο να μεταδίδει κάποιος αγώνα λέγοντας «ο παίκτης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατεβάζει τώρα την μπάλα...» ή «ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την ΠΓΔΜ να σκοράρει, αλλά ο πρωην-γιουγκοσλαβικο-δημοκρατικο-Μακεδόνας έχασε τη μεγάλη ευκαιρία». Δυστυχώς ακόμη και η οικονομία της γλώσσας υπονομεύει τα εθνικά μας δίκαια.

Επεα πτερόεντα θα πει κάποιος, αλλά τα εθνικά μας προβλήματα έγιναν και γραπτά. Στην εικόνα που μετέδιδε η πολωνική τηλεόραση στα κανάλια όλου του κόσμου εμφανιζόταν σε τακτά διαστήματα ένα ηλεκτρονικό ταμπλό με το σκορ. Αυτό είχε τα αρκτικόλεξα των χωρών. Στο δικό μας είχε ένα μεγάλο «GRE» και στους ακατονόμαστους ένα ακόμη μεγαλύτερο «MKD». Με άλλα λόγια: δεν φτάνει που χάνουμε κατά κράτος στο όνομα, χάνουμε και τα αρκτικόλεξά του. Πώς να πεισθούν οι πολωνοί να βάλουν το FYROM, που μας αρέσει; Κατ’ αρχήν θα χώραγε μόνο το FYR και κατά δεύτερον κανείς δεν θα ήξερε ποια είναι η δεύτερη ομάδα που παίζει. Δυστυχώς, έπειτα από μια δεκαπενταετία σθεναρής αντίστασης στα διπλωματικά σαλόνια, όλος ο κόσμος αποκαλεί την ακατονόμαστη «Μακεδονία». Ετσι αναφέρεται στους χάρτες, έτσι στα ταξιδιωτικά γραφεία, έτσι και στο μπάσκετ.

Εμείς όμως συνεχίζουμε πόλεμο και φυσικά η ΕΡΤ έχει το δικό της μετερίζι. Ετσι, το κρατικό κανάλι λογόκρινε την πολωνική εικόνα κι έβαλε μια λευκή ταινία που κάλυψε το όνομα «MKD». Οπότε για την ελληνική τηλεόραση οι «GRE» έπαιζαν με τον «λευκό» ή τον «κανένα».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το μακεδονικό μοιάζει με πορνογράφημα, οπότε η πρωτοβουλία της ΕΡΤ απλώς τόνισε την κατάσταση (σ. σ.: θα περιμένουμε σε κάποιο επόμενο αγώνα την ΕΡΤ να κοσμεί τις φανέλες των «MKD» παιχτών με εκείνα τα αστεράκια των παλιών πορνογραφικών περιοδικών). Αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: γιατί το έκανε αυτό η ΕΡΤ; Γιατί λογόκρινε την πολωνική εικόνα;

Φυσικά για εσωτερική κατανάλωση, όπως γίνεται με κάθε εθνικό θέμα. Δεν θέλουμε να δούμε μια πραγματικότητα και απλώς βάζουμε ταινιούλες και αστεράκια σε εκείνα τα στοιχεία της πραγματικότητας που δεν βολεύουν τα εθνικά μας στερεότυπα. Αφήστε δε που έρχονται κι εκλογές και το «MKD» μπορεί να αγριέψει το μάτι κάποιων νεοδημοκρατών και να στραφούν προς τον ΛΑΟΣ.

Η Μποτσουάνα αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Η Μποτσουάνα έγινε η 126η χώρα, που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η ΠΓΔΜ και η Μποτσουάνα (χώρα της Ν. Αφρικής με 2 εκατ. κατοίκους και σημαντικός εξαγωγέας διαμαντιών) σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, υπογράφοντας κοινό ανακοινωθέν και τα σχετικά έγγραφα υπέγραψαν οι επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι δύο πρέσβεις ενημέρωσαν επίσης με γραπτή τους δήλωση τον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ και συμφώνησαν να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο μήνα, η ΠΓΔΜ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το συνταγματικό της όνομα, με το πριγκιπάτο της Ανδόρας.