04 December 2008

Συνεχιζόμενα φθινοπωρινά φυλλορροήματα και μεταλλάξεις

Δρ. Θόδωρος Κουσουρής
Όταν χάνονται οι ευκαιρίες και το σκάφος μπάζει νερά, η … βύθιση είναι οριστική.
Το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από τη φυσιολογική διαδικασία όπου τα περισσότερα φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους, για να διαχειμάσουν και να επανέλθουν με περισσότερη ζωντάνια την ερχόμενη άνοιξη. Στις μέρες μας όμως παρεμβαίνουν και οι … μεταλλάξεις - κυριολεκτικά και μεταφορικά, όπου ο χειμώνας μυρίζει άνοιξη, αποκαλούν το μαύρο, άσπρο, δημιουργούν καρπούς δίχως σπόρια, υποσχέσεις χωρίς γνώση και επίγνωση. Και όπως μου έλεγε και ο παππούς μου, ανάμεσα στα παχύδερμα συγκαταλέγονται και ο ελέφαντας και ο χοίρος, αλλά στις μέρες μας και ο άνθρωπος, ενώ η αγελάδα ήταν πάντοτε σε μεγαλύτερη υπόληψη ακόμη και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στα μοναστήρια.

Κάπως έτσι εμπλέκεται και αυτή σε γεγονότα και δρώμενα, όχι μόνο για το γάλα και το γιαούρτι, για τα δομημένα και τις υποκλοπές, τη διαφθορά, το χρηματισμό και τα ψέματα, αλλά τεχνηέντως, εγκλωβίζουν το "πόπολο" στην οποιαδήποτε διαχρονική οπισθοδρόμηση. Άλλωστε, φαίνεται ότι τους βολεύει για τις επιδιώξεις και τα …ανομήματά τους. Και όλη αυτή η ατμόσφαιρα προκαλεί, επηρεάζει, αγανακτεί και παραλύει.

Σε κουβέντα μεταξύ τσικουδιάς και μεζέ, ένας φίλος που σκέφτεται να ασχοληθεί με τα κοινά για πρώτη φορά, μας αποσβόλωσε με την εξής επιχειρηματολογία, παραφράζοντας τη γνωστή ιστορία με τις αγελάδες. Μας έλεγε λοιπόν. Σήμερα, δεν είσαι ποτέ σίγουρος τι θα σου ξημερώσει αύριο. Αν έτυχε και απέκτησες 2 αγελάδες, τι μπορείς να προβλέψεις για το μέλλον σου;

Μάλλον, είσαι μπερδεμένος γιατί και τούτο το ζήτημα εξαρτάται, μεταξύ των άλλων, από τις … επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, αν εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή σου λιβάδια και βοσκοτόπια ….που δεν έχουν εκχωρηθεί σε μοναστήρια και σε γήπεδα γκόλφ, αν είσαι διατεθειμένος να .…συνδράμεις και συ, στο σάπιο περίγυρο της όποιας εξουσίας και αυθαιρεσιών όπου ζεις, εμπλέκεσαι, σε εμπλέκουν και εργάζεσαι. Έτσι, αν είσαι υφιστάμενος μετριοτήτων και εμπαθών ατόμων και που διακατέχονται από ολοκληρωτική νοοτροπία, θα επιχειρήσουν … να σου πάρουν και τις 2 αγελάδες, να υπογράψεις … δήλωση ότι δεν υπήρξαν ποτέ στην κατοχή σου, ενώ το γάλα που έβγαζες "όφειλες" να το χύνεις. Αν ο διευθυντής σου, που γνωρίζεις ότι εκλέχθηκε ή διορίστηκε με πλάγιους τρόπους και έχει επίγνωση των αδυναμιών του, αλλά συμβαίνει να έχει και δικτατορικές και μασονικές καταβολές και διαθέσεις, ορίζει να σου αφαιρεθούν και οι 2 αγελάδες και να είσαι ανεπιθύμητος στο ευρύτερο χώρο του.

Αν ο κυβερνητικός προϊστάμενος σου έχει οικολογίζουσες και όχι οικολογικές συμπεριφορές, επιθυμεί διακαώς να σου απαγορεύεται να αρμέγεις τις αγελάδες και να πουλάς το κρέας τους, αλλά να υποχρεώνεσαι κάθε πρωί και βράδυ να τις πηγαίνεις βόλτα στο φυσικό τους περιβάλλον…που πρέπει να το μισθώσεις. Ωστόσο, παλαιότερα, γνώριζες ότι αν είχες 2 αγελάδες, όφειλες για τη διαβίωσή σου, να τις φροντίζεις με μεράκι, με κόπο και μόχθο. Συνήθως, ήσουν υποχρεωμένος να τις αρμέγεις κάθε πρωί και να πηγαίνεις στην αγορά για να πουλάς το γάλα τους. Κάπου εκεί αλλάζουν σταδιακά τα πράγματα. Έρχεται η εφορία και σου παίρνει τη μία αγελάδα. Η τράπεζα σου παίρνει τη άλλη, αλλά σου προσφέρει … πιστωτική κάρτα με κάποιο δωράκι. Για να μη πας φυλακή δανείζεσαι από τους όποιους τοκογλύφους. Έρχονται οι δήθεν επαΐοντες και φαίνεται ότι σε συμπονούν και θέλουν να σε βοηθήσουν.


Όμως, θέλουν τον καταναγκασμό σου, ή και τη δική σου ψήφο και της οικογένειάς σου, μια που βρισκόμαστε προ των πυλών της αντίστροφης μέτρησης των εκλογών. Βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Τι αποφασίζεις; Δύο είναι τα διέξοδα. Εμπλοκή σε offshore επιχειρήσεις, σε κόλπα με μοναστήρια και ρασοφόρους ή προτιμότερο, είναι για την υστεροφημία σου, συμμετοχή σε ακρότητες και σε απαξίωση; Και το επίκαιρο με σκωπτικές διαθέσεις! Βρες τον πνευματικό σου. Κάνε δωρεές και εκχωρήσεις σε κάποιο Βατοπέδιο, τουλάχιστον μήπως και σου εξασφαλίσουν κάποια θέση στον … παράδεισο; Γράψε στα "παλαιά σου υποδήματα" τους μη έχοντες και τους μη κατέχοντες, αλλά και τους διεκδικούντες ένα κομμάτι γης.

Καθώς, βιώνουμε τη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα, συμβαίνουν πολλά απρόσμενα μέσα από ομίχλη και καταχνιά, βόρβορο και σήψη. Μαθαίνουμε –και παθαίνουμε σόκ, για φιλέτα και ολυμπιακά ακίνητα, για λίμνες και βαλτοτόπια, για offshore εταιρίες και Βατοπέδια, για την ΚΕΔ, τους εκτιμητές, συμβολαιογράφους και παρατρεχάμενους, για πολιτικούς που … παραπλανήθηκαν ή και που γνώριζαν όταν υπέγραφαν και ούτω καθεξής, μέσα από αυθαιρεσίες και ότι το βρωμερότερο εκπορεύεται από την ανθρώπινη φύση. Καπάκι, κατά την κοινή έκφραση, και η χρηματοοικονομική κατρακύλα.

Κάπως έτσι δημιουργούνται, αλλά και εντείνονται στις μέρες μας προβλήματα-διλήμματα, με μεταφορική ή ουσιαστική έννοια. Κάπως έτσι, προσπαθούν να εξαπατήσουν το κοινό αίσθημα, να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη, ακόμη και του κόσμους τους. Ωστόσο, όλοι εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργούς πολίτες, έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα του λόγου και της εποικοδομητικής κριτικής, αλλά και της δράσης.