23 December 2008

Ένας γίγαντας στο βυθό

...
Αργά το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου 1935 συνέβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, 170 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, ένα εντυπωσιακό γεγονός, το οποίο η οικογένεια του φαροφύλακα Thomas Henderson έζησε σαν σε τηλεοπτική εκπομπή. Κάποιος από την οικογένεια είδε μακριά ένα ογκώδες αντικείμενο που έπεφτε στη θάλασσα – σήμερα θα μιλάγανε για UFO. Ο φαροφύλακας πήρε τα κιάλια του και παρακολούθησε πώς το τεράστιο αερόπλοιο, ένα Ζέπελιν του αμερικάνικου ναυτικού, το Macon, κτύπησε στην επιφάνεια του νερού και άρχισε να βυθίζετε αύτανδρο.

Αυτό το ιπτάμενο θηρίο είχε μήκος 293 μέτρα και βάρος περί τους 100 τόνους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν δε ότι μπορούσε να μεταφέρει 4 από τα (τότε) ελαφριά βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού. Το συγκεκριμένο αερόπλοιο ήταν μια δοκιμαστική κατασκευή για τη δημιουργία ιπτάμενων αεροπλανοφόρων, η οποία προσπάθεια θεωρήθηκε ως αποτυχούσα με την καταστροφή του Macon. Όπως αποτυχούσα κρίθηκε και η γενικότερη προσπάθεια καθιέρωσης των Ζέπελιν ως μεταφορικών μέσων, μετά την καταστροφή του γερμανικού Ζέπελιν «Hindenburg» το έτος 1937 στο New Jersey.

(click)
::
...
Τώρα, 7O και κάτι χρόνια μετά την παρατήρηση του φαροφύλακα, ανακάλυψε ο Αμερικάνος ερευνητής Chris Grech τα υπολείμματα του κατεστραμμένου Ζέπελιν σε βάθος 5ΟΟ μέτρων, σε ένα υποθαλάσσιο οροπέδιο, ανάμεσα σε δύο γκρεμούς. Είναι προφανές ότι μόνο με ειδικά σκάφη αυτόματης πλοήγησης ήταν δυνατόν να προσεγγισθεί το ναυάγιο και να φωτογραφηθεί. Ανάμεσα στα ερείπια του σκελετού βλέπουμε στις υποβρύχιες φωτογραφίες και 1-2 από τα βομβαρδιστικά που είχαν φορτωθεί δοκιμαστικά στο αερόπλοιο και βυθίστηκαν στον Ωκεανό μαζί του.

(click)
::
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)