25 July 2009

Εγγραφή κοριτσιών σε εκλησιαστικά σχολεία

(της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, ΒΗΜΑ,24/7/2009)

Με την άρνησή τους να χορηγούν συστατικές επιστολές «αμύνονται» οι μητροπολίτες, επιχειρώντας να αποτρέψουν την εγγραφή μαθητριών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, την οποία τους υπενθύμισε το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας την οργή της Ιεράς Συνόδου. Το «όπλο» που χρησιμοποιούν οι μητροπολίτες προβλέπεται επίσης στον νόμο που διέπει τη λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, όπου κατ΄ εξαίρεση και σε αντίθεση με όλα τα άλλα σχολεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ορίζεται ότι κάθε αίτηση υποψήφιου μαθητή πρέπει να συνοδεύεται και από συστατική επιστολή ιεράρχη.

Στόχος των μητροπολιτών είναι να μπλοκάρουν με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου, ο οποίος σε εγκύκλιό του προς τους διευθυντές των εκκλησιαστικών λυκείων τόνιζε: «Ενημερώνουμε ότι από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία εν γένει των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσηςδεν απαγορεύεται η εγγραφή και μαθητριών. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να γίνονται δεκτές αιτήσεις εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση από τη σχολική εφορεία. Σε περίπτωση άρνησης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής νομική αιτιολόγηση».

Η εγκύκλιος προκάλεσε έντονο προβληματισμό και όταν η Ενωση Λειτουργών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας. Στην απάντηση που έλαβε δηλώνεται σαφώς: «Από τις διατάξεις του Ν. 3432/06 δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται η φοίτηση μαθητριών στα εκκλησιαστικά σχολεία. Αντιθέτως η φοίτησή τους είναι απαγορευτική μόνο στο πρόγραμμα ιερατικών σπουδών»...

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας άνοιξε τον δρόμο για την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά σχολεία, προκαλώντας την αντίδραση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποστείλει εγκύκλιο σε όλους τους ιεράρχες, στην οποία θα σημειώνεται ότι δεν μπορούν να εγγράφονται κορίτσια στα εκκλησιαστικά σχολεία, παρά τις εντολές του υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη έχει αποφασιστεί να αποσταλεί και επιστολή στον υφυπουργό Παιδείας κ. Λυκουρέντζο με την οποία η Ιερά Σύνοδος θα δηλώνει ότι τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια είναι παραγωγικές σχολές της Εκκλησίας και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εισέρχονται κορίτσια σε αυτές. Επίσης θα τονίζεται ότι σε αυτά τα γυμνάσια και τα λύκεια διεξάγονται ιερατικά μαθήματα τα οποία δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κορίτσια, αφού είναι μόνο για υποψήφιους κληρικούς.


Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται έτοιμο να απαντήσει στις επικρίσεις της Συνόδου. Και όπως διαμηνύουν οι αρμόδιοι γραμματείς η απόφαση της Εκκλησίας να μην επιτρέψει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά σχολεία είναι αντισυνταγματική, αφού πρόκειται για δημόσια γυμνάσια και λύκεια, ισότιμα με τα γυμνάσια και τα λύκεια της γενικής εκπαίδευσης και διέπονται από τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα προέκυψε από εκκλησιαστικό λύκειο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε αιτήσεις εγγραφής κοριτσιών. Μάλιστα ο μητροπολίτης της περιοχής, ο οποίος φέρεται να μην έχει αντιρρήσεις για την εγγραφή τους στο σχολείο, ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο διευκρινίσεις και αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίδραση των συνοδικών ιεραρχών. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που αναμένεται να έχει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο. Ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει και αυτό το ζήτημα, λένε συνεργάτες του, στην ανταποδοτική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο υπουργείο Παιδείας.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της ισότητας και το σεβόμαστε πλήρως, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε και το εξής: ότι όλα έχουν ένα όριο», δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ο οποίος υποστήριξε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην επιτρέπει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι είναι δικαίωμα των μητροπολιτών να δίνουν τη συστατική επιστολή που είναι απαραίτητη για την εγγραφή ενός μαθητή στα εκκλησιαστικά σχολεία. «Το δικαίωμα μας το δίνει ο νόμος. Ας αλλάξουν τον νόμο», είπε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, σχολιάζοντας τα επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν για το γεγονός ότι οι ιεράρχες δεν θα παραχωρούν τη σχετική συστατική επιστολή σε κορίτσια.
Είναι προφανές ότι ο μητροπολίτης Ζακύνθου έχει δίκιο: είπαμε ισότητα, αλλά όχι για τις γυναίκες, τους μαύρους, τους κοντούς και τους ζερβοχέρηδες... Έχει τα όριά της η ισότητα, εκεί που αρχίζουν οι δικές τους δυσκολίες. Τους έφτιαξε η κυβέρνηση ένα νόμο να εισάγουν στις ιερατικές σχολές όποιον θέλουν... Έτσι κι αλλιώς οι πιο ανεπαρκείς πηγαίνουν εκεί για να εξελιχθούν σε δημόσιο υπάλληλο κληρικό! Η ρύθμιση που έγινε είναι όμως θνησιγενής, αφού θα μπορούσα να πάω εγώ για "σπουδές" και, ως άθρησκος, να μην πάρω συστατική επιστολή του μητροπολίτη, ως μη διαθέτων τα απαιτούμενα θρησκευτικά φρονήματα. Το όποιο δικαστήριο θα με δικαιώσει, εννοείται, όπως θα δικαιώσει και κάθε κορίτσι που θα προσφύγει. Το ότι δεν έγινε ακόμα κάτι τέτοιο, οφείλεται στο γεγονός ότι η προσέλευση στις σχολές αυτές, του "Χριστόδουλου", είναι από μηδενική έχως πενιχρή!

Αργά ή γρήγορα, βέβαια, κάποιος/α θα προσφύγει, οπότε και πάλι τα δικαστήρια, ίσως και το ευρωπαϊκό, θα λύσουν ένα πρόβλημα, το οποίο δεν θα προέκυπτε ποτέ, αν είχαν διαχωριστεί κράτος και εκκλησιαστικός μηχανισμός! Γιατί να νοιάζεται το κράτος ποιον θα βάλουν οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι, οι βουδιστές ή οι ταοϊστές στις ιερατικές σχολές τους; Σ' εμάς αυτά δεν είναι αυτονόητα, γιατί η συναλληλία αποδίδει, οι παπάδες τσιμπάνε χρήμα, οικόπεδα και δουλειές και οι πολιτικοί παίρνουν ως αντίδωρο ψήφους...

Μέχρι να αποφασίσουν λοιπόν τα δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων, θα διδάσκονται τα κορίτσια σε κρυφό σκολειό - ό,τι δεν υπήρξε στην τουρκοκρατία, θα δημιουργηθεί τώρα...