27 June 2007

Περιβάλλον με αιρετική ματιά στην επικαιρότητα (2ον)

Δρ. Θόδωρος Σ. Κουσουρής
Περιβαλλοντολόγος, πρώην
Δ/ντής Ερευνητικού Ινστιτούτου


Ματιές στην επικαιρότητα σε ότι αφορά το περιβάλλον με ερωτηματικά, καχυποψία, απαισιοδοξία, αλλά και αισιοδοξία για τις προοπτικές καλύτερης ποιότητας ζωής.

1. Για τη Ρύπανση στη Σαντορίνη. Πρόστιμο που ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond λόγω της ρύπανσης στη Σαντορίνη, αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υποβληθεί σχέδιο απάντλησης των καυσίμων από το πλοίο. Το πρόστιμο επιβλήθηκε διότι:
- προκλήθηκε ρύπανση της ευρύτε
ρης θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου και προσβλήθηκαν μεγάλα τμήματα των παρακείμενων ακτών με ρυπογόνες ουσίες.
- ο υπαίτιος δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα τελικό σχέδιο απάντλησης καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών από τους χώρους των ναυαγίων.
- ο υπαίτιος δεν ανέθεσε άμε
σα τη διενέργεια δειγματοληψιών, την καταγραφή και συνεχή παρακολούθηση των συνεπειών στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ περιμένουμε με τα πρόστιμα να επαναφέρουμε το περιβάλλον όπως ήταν πριν!

2. Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στις Κυκλάδες. Είναι έτοιμη η πρώτη παγκοσμίως μονάδα αφαλάτωσης, που θα λειτουργεί στη θάλασσα ανοικτά της Ηρακλειάς. Η πλωτή ανεμογεννήτρια έχει το πλεονέκτημα ότι τοποθετείται σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά, όπου η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ μεγαλύτερη και σταθερή. Η ρυμούλκησή της ξεκίνησε το Σάββατο από ειδικό σκάφος και αναμένεται σύντομα να φθάσει στην Ηρακλειά, όπου πρόκειται να λειτουργήσει. Άλλες τρεις πλωτές ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στη Σύμη, στην Αμοργό και σε κάποιο κυκλαδονήσι και θα παράγουν από 200 κυβικά μέτρα νερό, η κάθε μία. Αυτή ελληνική κατασκευή που ονομάστηκε Υδριάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ χαμηλό κόστος. Ωστόσο, όταν αυξηθεί η τουριστική κίνηση και οι ανάγκες ύδρευσης, είναι πιθανόν να χρειαστεί και πάλι τροφοδοσία του νησιού με τα γνωστά νερουλάδικα, τα οποία πωλούν το νερό προς 10 ευρώ το κυβικό. Σημειώνεται ότι εφεδρικά και επικουρικά έχει εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ η μονάδα είναι αυτόνομη και δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με δίκτυο της ΔΕΗ. Η κατασκευή έχει το ύψος μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων, ζυγίζει 150 τόνους και κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το κόστος των επόμενων πλωτών ανεμογεννητριών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ, και αυτό επειδή το πρωτότυπο είναι πάντοτε ακριβότερο. ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ μπορεί να εικάσει! Ενδεχομένως να επηρεαστεί η αλιευτική παραγωγή των πιο πάνω περιοχών, γιατί οι ανεμογεννήτριες, δυνατό να δημιουργήσουν ψύχρανση των επιφανειακών νερών και μεταβολή των ρευμάτων της εκεί θάλασσας, με αποτέλεσμα το πλαγκτό και οι άλλες οικολογικές παράμετροι να υποστούν πιέσεις, απειλές και κινδύνους διάρρηξης στο εκεί οικοσύστημα. Δηλαδή, μια ακόμη απειλή παραμονεύει, αν επεκταθούν οι πλωτές ανεμογεννήτριες στις θάλασσές μας.

3. Δασικοί χάρτες με…Ρεαλισμό. «Αν δεν αποφασίσουμε να είμαστε θαρραλέοι, να δούμε την πραγματική κατάσταση της χώρας, τότε δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δασικοί χάρτες», δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ για την οριογράφηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. «Εάν κλείνουμε τα μάτια και επιμένουμε στο 1945 δεν θα γίνουν ποτέ δασικοί χάρτες» τόνισε ο κ. Σουφλιάς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, η βάση «άπαξ δάσος πάντα δάσος» είναι αυτή που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα. Σημειώνεται ότι οι αεροφωτογραφίες του 1945 αποτελούν τη βάση για να χαρακτηρισθεί μία περιοχή δασική. Στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 24), στόχος ήταν να λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό μίας περιοχής οι αεροφωτογραφίες του 1975. Από την πλευρά του, ο κ. Κολοζώφ αναρωτήθηκε τι έννοια έχει η οριοθέτηση εάν δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή δικαίου. Δηλαδή κύριοι της Βουλής, σας ενδιαφέρει το δέντρο ή το ΔΑΣΟΣ? Εμάς, ως πολίτες μας ενδιαφέρει το Δάσος ως ολότητα με ορθολογική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος.

Δρ. Θ. Κουσουρής, http://www.perivallon.com