29 June 2007

Έκρηξη και πυργαγιά σε μετασχηματιστή

Επειδή είναι επίκαιρο το θέμα, να δούμε σε ένα βίντεο πώς εξελίσσεται μια τέτοια καταστροφή. Η μετασχηματιστής στο βίντεο είναι μεσαίας τάσης και ισχύος, ενώ εκείνος που κάηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης ήταν μεγάλης ισχύος σε ΚΥΤ (=Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης).

Ο συνηθέστερος λόγος μιας τέτοιας καταστροφής είναι προφανώς η υψηλή θερμοκρασία, αφενός η εξωτερική λόγω καύσωνα και αφετέρου η εσωτερική, λόγω αυξημένου ρεύματος. Η υψηλή θερμοκρασία μειώνει τις αντοχές των μονωτικών υλικών, με αποτέλεσμα να προκύψει σε κάποιο ασθενές σημείο μία τοπική διάσπαση (μικροκεραυνός) και, συχνά, βραχυκύκλωμα. Λόγω του πολύ υψηλού ρεύματος διαρροής και της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που δημιουργείται εξ αυτού, πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι προστατευτικές ασφάλειες, αναφλέγεται το ψυκτικό "λάδι" του μετασχηματιστή, πράγμα που προκαλεί και την εντυπωσιακή φλόγα.

Και δεν πρόκειται για μαγειρικό έλαιον, αλλά για Κλοφέν (Polychlorinated biphenyl, PCB), ένα ισχυρά δηλητηριώδες και καρκινογόνο, ελαιώδες υλικό, το οποίο έχει όμως πολύ καλή συμπεριφορά στην απαγωγή θερμότητας. Κάθε επαφή με το συγκεκριμένο "λάδι" προκαλεί δραστικές βλάβες στην υγεία, μέχρι και θάνατο.