11 June 2007

Tο ταμείο της «Αλληλεγγύης»

Γιατί ψάχνουμε μακριά και δεν κοιτάμε εδώ δίπλα μας, τί κάνουν με τα λεφτά που εισπράττουν από το κράτος (τα δικά μας δηλαδή!) για δήθεν φιλανθρωπικούς σκοπούς;

(του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ, Ελευθεροτυπία, 11/6/2007)

Στο στόχαστρο μητροπολιτών βρέθηκε η «Αλληλεγγύη», η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει συστήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης.

Κάποιοι μητροπολίτες, με πρώτον απ' όλους τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, την περασμένη Παρασκευή ζήτησαν να μάθουν πώς λειτουργεί η «Αλληλεγγύη». Αφορμή, μεταξύ άλλων, ήταν οι 340 τόνοι σάπια κοτόπουλα που βρέθηκαν στα ψυγεία εταιρείας και τα οποία φυλάσσονταν για λογαριασμό της «Αλληλεγγύης».

Τουλάχιστον δύο μητροπολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού άκουσαν τον διευθυντή της «Αλληλεγγύης» Δημήτρη Φουρλεμάδη να μιλά για «το καταστατικό και τις μέχρι τώρα δραστηριότητες της ΜΚΟ» πρότειναν να οριστεί ομάδα μητροπολιτών που θα κάνει έλεγχο στα οικονομικά της οργάνωσης. Ο κ. Φουρλεμάδης του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο, καθώς η «Αλληλεγγύη» έχει ιδρυθεί από την Αρχιεπισκοπή και το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης και δεν είναι οργανισμός που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Χρυσόστομος

«Εάν θέλετε διαφάνεια, πρέπει να γίνει οικονομικός έλεγχος», είπε απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Ζακύνθου Χρυσόστομος. Οσα ακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψωσαν ιδιαίτερα τους τόνους. Ο Μακαριότατος, που δεν συναίνεσε στο αίτημα, αντέδρασε με ερώτηση: «Αμφισβητείτε την εντιμότητά μου;», για να λάβει τη σκληρή απάντηση: «Ναι. Ευθέως την αμφισβητώ». Ο Χριστόδουλος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ανταπάντησε: «Σας επιστρέφω όσα λέτε».

Λίγο αργότερα ο Χρυσόστομος αποχώρησε και σε δημόσια δήλωσή του είπε: «Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και του κ. Φουρλεμάδη να γίνει οικονομικός έλεγχος από αρχιερείς στην "Αλληλεγγύη" και μας λένε ότι δεν είναι νόμιμο. Για πολλά πράγματα πρέπει να γίνει έλεγχος τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος καλύπτει επιμελώς».

Τα 240 εκατομμ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ (χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων) που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον Χριστόδουλο, θα πάνε δηλαδή σε μια εταιρία που έχει ιδρυθεί και ελέγχεται από την Αρχιεπισκοπή και το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης. Κατά κάποιο σημαντικό μέρος θα "γυρίσουν", βέβαια, πάλι στους πολιτικούς που τα υποσχέθηκαν και θα τα εκταμιεύσουν, ως ψήφους και άλλες συναφείς διευκολύνσεις - σίγουρα διακομματικά, αφού δεν βλέπω να διαμαρτύρεται ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση!