09 June 2007

Η επιστημονική εξήγηση του deja vu

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά την εμπειρία του deja vu, της παράξενης αίσθησης ότι κάτι που ζουν εκείνη τη στιγμή το έχουν ξαναζήσει στο παρελθόν. Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για αυτή την αίσθηση, και μάλιστα πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μνήμη.

Σίγουρα πρόκειται για υποκειμενική εμπειρία με οργανικά αίτια που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και όχι με την όραση, αφού και τυφλοί έχουν τέτοιες εμπειρίες και, πολύ λιγότερο, δεν πρόκειται για παρέμβαση θεών και δαιμόνων ή για "επιφοίτηση", όπως πίστευαν και πιστεύουν ακόμα μερικοί.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, νευρώνες στο κέντρο μνήμης του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ονομάζεται ιππόκαμπος, φτιάχνουν ένα νοητικό χάρτη των νέων τοποθεσιών που επισκέπτεται ένας άνθρωπος και των εμπειριών του, τον οποίο αποθηκεύουν για μελλοντική αναφορά. Όμως, όταν δύο εμπειρίες παρουσιάζουν ομοιότητες, οι δύο νοητικοί χάρτες επικαλύπτονται και μπερδεύονται.

Στην ουσία, εξηγεί ο Σουσούμου Τονεγκάβα, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο MIT, πρόκειται για μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου στην ταξινόμηση νέων πληροφοριών, η οποία είναι γνωστή και ως επεισοδιακή μνήμη. Μάλιστα, η μνήμη αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχωρίζουν και να ταξινομούν πρόσωπα και τοποθεσίες χάνεται με το πέρασμα του χρόνου και όσο οι άνθρωποι γερνούν.


(Από www.kathimerini.gr και άλλες πηγές, 9/6/2007)