11 June 2007

Τάφος Α.Ε.

Ο πλουτισμός αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες των κρίσεων στο Πατριαρχείο


Μοναχοί με Rolex, πολυτελή αυτοκίνητα και τεράστια περιουσία. Οι Αγιοταφίτες, οι διάδοχοι της κληρονομιάς του Τάγματος των Σπουδαίων, που έλαμψαν με την πορεία και την προσφορά τους στις σελίδες της Ιστορίας του χριστιανισμού στην Αγία Γη, επιδίδονται τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν αγώνα άκρατου πλουτισμού. Ορισμένοι ιεράρχες, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, απέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες περιουσίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την καταβολή των μισθών των δασκάλων και των καθηγητών των σχολείων, οι ίδιοι διαθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μετοχές σε πλοία, ενώ κάποιοι είναι και κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών.

Μητροπολίτης με στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους της περιοχής που ποιμαίνει, έφυγε σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα. Χωρίς ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις, ο ιεράρχης κατάφερε να αναδειχθεί στα ανώτερα αξιώματα της Αδελφότητας και μάλιστα ο ρόλος του είναι καίριος και καθοριστικός για το μέλλον του Πατριαρχείου. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και λέγεται ότι διαθέτει μια μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και βρίσκεται σε συνεργασία με ορισμένα τουριστικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στη γη όπου γεννήθηκε, περπάτησε, βαπτίστηκε, κήρυξε και σταυρώθηκε ο Χριστός.

Μητροπολίτης από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους, που σήμερα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, αναπτύσσει κυρίως σχέσεις με ρώσους επιχειρηματίες και φέρεται να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπάθησε σύμφωνα με πληροφορίες να ανεγείρει ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ και ζήτησε την παραχώρηση οικοπέδου του Πατριαρχείου που βρίσκεται κοντά στη Γεθσημανή για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων αλλά, όπως λέγεται, σκόνταψε στη σθεναρή αντίσταση των συνεργατών του Πατριάρχη.

Ετερος ιεράρχης, από εκείνους που τους βλέπει κανείς διαρκώς δίπλα σε κάποιον Πατριάρχη, επιδίδεται, όπως λέγεται, στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αγία Γη και συνεργάζεται με τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και της Νότιας Ελλάδας, γι' αυτό και σχεδόν καθημερινά ξεναγεί έλληνες προσκυνητές στα πανάγια προσκυνήματα. Αλλος ιεράρχης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην κρίση που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου και της κυβέρνησης της Ιορδανίας, φρόντισε να κληρονομήσει μια ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ορισμένοι μεγάλοι σε ηλικία ιεράρχες, όπως λέγεται, προτιμούν τη σιγουριά που προσφέρουν οι ελβετικές τράπεζες και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Απομονωμένοι στα κελιά τους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Αδελφότητα και ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από τα τεκταινόμενα, έχοντας τη σιγουριά ότι δεν θα πεινάσουν στα γεράματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία διέθετε, όπως ισχυρίζονται κληρικοί, και ο Πατριάρχης Διόδωρος, γι' αυτό και μετά την εκδημία του καταβλήθηκε προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν χρήματα και σε ποιους λογαριασμούς (πλήρες κείμενο για τους αφοσιωμένους στο χρήμα πατέρες>>>).

(Το ΒΗΜΑ, 10/06/2007)

Και, φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν τίποτα με "τάφο", πανάγιο ή ημιάγιο. Στα θεμέλια ναού της Αφροδίτης (Venus) κτίστηκε ο συγκεκριμένος χριστιανικός ναός επειδή, δήθεν, εντοπίστηκε εκεί ο τάφος του Ιησού. Και είναι προφανές ότι αποκλείεται να θάφτηκε Ιουδαίος ραβί, θαυματοποιός σε ναό της θεάς της φύσης, του έρωτα και του κυνηγιού! Απλώς, βρήκαν γερά θεμέλια οι απεσταλμένοι της Κων/πολης και έφτιαξαν δικό τους ναό, μαγείρεψαν και ένα ψέμα περί τάφου και άρχισαν τις εισπράξεις... Τώρα ασχολούνται με τον πλουτισμό τους, δεν χρειάζονται άλλη επιχειρηματολογία! (Ο πίνακας είναι του William-Adolphe Bouguereau, "Γέννηση της Αφροδίτης")