23 June 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Οπως και άλλοι σφοδροί επικριτές του Ισλάμ, η Αγιάν Χίρσι Αλι ζει σε καθεστώς εικοσιτετράωρης αστυνομικής προστασίας, υπομένει όμως αυτή τη δύσκολη κατάσταση με σπάνια ψυχραιμία και χάρη. Ψηλή και λυγερή, με χαμόγελο μικρού κοριτσιού, η Σομαλο–ολλανδή υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων μοιάζει με μοντέλο και μιλάει σαν εμπειροπόλεμος διανοούμενος.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας Ολλανδός μαροκινής καταγωγής, ο Μοχάμεντ Μπουγερί, έστειλε ένα γράμμα στην Αγιάν Χίρσι Αλι, χαρακτηρίζοντάς τη «φονταμενταλίστρια άπιστη» και «στρατιώτη του σατανά». Ο μακάβριος τρόπος που διάλεξε να παραδώσει το γράμμα ήταν καρφώνοντάς το στο στήθος του σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ, τον οποίο είχε ήδη πυροβολήσει οκτώ φορές. Ο Βαν Γκογκ, απόγονος του μεγάλου ζωγράφου, είχε κάνει μια ταινία μικρού μήκους μαζί με την Αλι, με τίτλο «Υποταγή 1», στην οποία στίχοι από το Κοράνι, που αναφέρονται στο δικαίωμα του άντρα να χτυπάει τη γυναίκα του, παρουσιάζονταν χαραγμένοι στο σώμα μιας ηθοποιού.

Ο λόγος που ο Μπουγερί σκότωσε τον Βαν Γκογκ και όχι την Αλι ήταν επειδή εκείνη βρισκόταν ήδη υπό αστυνομική προστασία. Δύο χρόνια πριν από τον φόνο του Βαν Γκογκ, είχε αποκαλέσει το Ισλάμ «οπισθοδρομικό» σε μια τηλεοπτική συζήτηση, και είχε υποχρεωθεί να ζει κρυμμένη. Στη συνέχεια, το ολλανδικό Φιλελεύθερο Κόμμα τής πρόσφερε μια θέση βουλευτή, που της έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο γεννητικός ακρωτηριασμός των γυναικών – εκστρατείες που βρίσκονταν κάποτε στην πρώτη γραμμή των φεμινιστικών κινητοποιήσεων, αλλά τελευταία έμειναν στο περιθώριο εξαιτίας των πολυπολιτισμικών ευαισθησιών της Αριστεράς.

Η κατά τεκμήριο πιο αφομοιωμένη μετανάστρια της Ολλανδίας δέχτηκε δύο φορές την απόρριψη από τη δεύτερη πατρίδα της την περασμένη χρονιά. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έμενε κατάφεραν να κερδίσουν μια δικαστική απόφαση έξωσής της, με τη δικαιολογία ότι έθετε τους γείτονές της σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ υποστήριξε ότι είχε προσκομίσει ψεύτικα δικαιολογητικά στην αρχική αίτησή της για άσυλο. Η ίδια το είχε ήδη παραδεχτεί πολλές φορές, ωστόσο μια υπουργός από το δικό της κόμμα αποφάσισε να ανακαλέσει την πολιτογράφησή της. Τελικά η ανάκληση ακυρώθηκε και η όλη φασαρία προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η Αλι έφυγε για την Ουάσιγκτον, όπου της προσφέρθηκε μια θέση συνεργάτη στο American Enterprise Institute (πλήρες κείμενο>>>).

(Observer, Καθημερινή, 22/7/2007)