10 April 2009

Τρομοκρατία στα μέσα μεταφοράς

...
Πριν από σχεδόν ένα χρόνο δημοσιεύτηκε κείμενο για ένα επεισόδιο στο μετρό του Μονάχου, όπου δύο αλλοδαποί, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, ξυλοκόπησαν άσχημα συνταξιούχο. Στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 12 και 8,5 ετών έκαστος.

Έκτοτε έγιναν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας αντίστοιχα επεισόδια, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κύριο χαρακτηριστικό τέτοιων επεισοδίων είναι ότι νεαροί ξένοι ξυλοκοπούν ντόπιους. Ίσως αυτά τα επεισόδια να υπερπροβάλλονται στον τύπο, γεγονός είναι όμως ότι οι ανεκπαίδευτοι και αμόρφωτοι ξένοι γινονται πρώτα και εύκολα θύματα της κάθε οικονομικής κρίσης και, λόγω ένδειας και έλλειψης οικονομικών και κοινωνικων στηριγμάτων, εκτρέπονται ευκολότερα σε βαριές παράνομες ενέργειες.

Είχα ετοιμάσει αυτή την ανάρτηση, όταν πληροφορήθηκα από το ραδιόφωνο το σημερινό φοβερό περιστατικό στην Αθήνα με τον ομογενή από τον Καύκασο, ο οποίος προσπάθησε να σκοτώσει 3 ανθρώπους και τελικά αυτοκτόνησε. Το επεισόδιο που ακολουθεί έχει μια άλλη ιδιομορφία:

Σε ένα λεωφορείο κλέβουν 2-3 αλλοδαποί κάτι από την τσέπη ενός νεαρού συνταξιδιώτη, μάλλον το πορτοφόλι του. Το θύμα προσπαθεί να πάρει πίσω αυτό που του έκλεψαν και εκεί εξελίσσεται καυγάς, όπου 3-4 κτυπάνε το θύμα της κλοπής. Όλα τα γεγονότα καταγράφονται από την κάμερα του λεωφορείου και θα έλεγε καθένας, ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τη σύλληψη των δραστών.

Αλλά τελικά τιμωρήθηκε ένας αστυφύλακας, ο οποίος δεν είχε φαίνεται επαρκείς πληροφορίες για να συλλάβει τους δράστες και έδωσε στη δημοσιότητα την ταινία, ίσως για να καταγγείλει τις υποβαθμισμένες συνθήκες ασφαλείας, ίσως για να πάρει βοήθεια από τυχόν γνωστούς των δραστών. Αυτό που ενδιέφερε κυρίως τη γαλλική διοίκηση, ήταν όμως να εξαφανίσει το βίντεο από το Internet και πέτυχε σταδιακά να αφαιρεθεί αυτό από διάφορα δημοφιλή sites. Τελικά, μόνο ανεξάρτητοι bloggers το έχουν αναρτήσει!