16 April 2009

Να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία

και να απαγορευτεί το κυνήγι γενικότερα



Όπως είναι γνωστό το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί στη χώρα μας εδώ και περίπου 25 χρόνια (ΚΥΑ 414985/1985, εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία 79/409), αφού πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μεταναστευτικών πουλιών που φτάνουν στη χώρα μας από την Αφρική, στο ταξίδι τους προς τις περιοχές αναπαραγωγής, αντιβαίνει και στην Οδηγία 79/409 για την προστασία των άγριων πτηνών της ΕΕ.

Σε ολόκληρη την ΕΕ το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, με τελευταίες χώρες που πρόσφατα συμμορφώθηκαν την Κύπρο και τη Μάλτα, κατά των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παρά την τυπική απαγόρευση, δυστυχώς στη χώρα μας η πρακτική της παράνομης εξόντωσης των εξαντλημένων μεταναστευτικών πουλιών, συνεχίζεται απροκάλυπτα σε περιοχές του Ιονίου, όπου γίνεται συχνά ανεκτή από την τοπική κοινωνία ως μία «παραδοσιακή δραστηριότητα». Πρόκειται για μια πρακτική εξαιρετικά επιζήμια οικολογικά, αφού εξοντώνει ενήλικα πτηνά λίγο πριν αυτά αναπαραχθούν, επομένως συμβάλλει στην παραπέρα μείωση των ήδη πολύ επιβαρυμένων από άλλες ανθρωπογενείς αιτίες πληθυσμών των ειδών αυτών (αποδεδειγμένη μείωση 40% ως 60% σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία 3O χρόνια με βάση στοιχεία του Birdlife International), αλλά κυρίως ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ και ΗΘΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ που μας εκθέτει ως χώρα ανήμπορη να επιβάλλει το σεβασμό στους νόμους. Σε περιοχές τόσο τουριστικές όπως τα νησιά του Ιονίου, η δυσφήμηση για τη χώρα είναι δυσανάλογα μεγάλη και συχνά υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο.
Προσωπικά, ελάχιστα έως καθόλου με απασχολεί η όποια (νέα) δυσφήμιση της χώρας στους τουρίστες! Με ενδιαφέρει όμως πάρα πολύ να διατηρηθεί η πανίδα και η χλωρίδα, χωρίς να διεκδικεί κάθε προβληματικό άτομο το δικαίωμα να σκοτώνει ζωάκια που γεννήθηκαν και ζουν ελεύθερα στη φύση.

Το κείμενο και η φωτογραφία είναι από τα φυσιολατρικά blogs τα Πουλιά στην Ημαθία και Η πόλη στην αέρα του εκπαιδευτικού Χάρη Κουρουζίδη.