29 April 2009

Βασανιστήρια

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Το βίντεο που ακολουθεί έφτασε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC της Αμερικής και δείχνει πεσμένο στην άμμο της ερήμου έναν εμπορευόμενο -μανάβη, μπακάλη-, τον οποίο ο νεαρός άντρας χαρακτηρίζει "γαϊδούρι, σκύλο"... Θα έλεγε κάποιος ένας συνηθισμένος καυγάς ευέξαπτων Ανατολιτών, μόνο που δράστης είναι ο πρίγκιπας σεΐχης Issa bin Zayed al Nahyan, αδελφός του βασιλικού διαδόχου στα Αραβικά Εμιράτα, 22 ετών (αν και σε μένα φαίνεται στις φωτογραφίες αρκετά μεγαλύτερος).

Ο λαμπρός αυτός πρίγκιπας προσπαθεί να μπουκώσει το στόμα του εμπόρου με άμμο, βοηθούμενος στη δραστηριότητά του από ένα αστυφύλακα με στολή, ουσιαστικά προσπαθεί να τον αναγκάσει να αναπνεύσει άμμο και να πνιγεί. Κάποια στιγμή κτυπάει ο πρίγκιπας το θύμα με μαστίγιο και μετά δίνει εντολή σε αστυφύλακα με πολιτικά (κελεμπία) να πυροβολήσει για εκφοβισμό. Στο τέλος δε, οδηγάει το αυτοκίνητό του και πατάει τα πόδια του θύματος...

Ο υπουργός εσωτερικών των Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον πρίγκιπα σεΐχη Issa. Ίσως να είπε επίσης "Βρε τι κάνει το παλιόπαιδο!" Το βίντεο τράβηξε ένας τέως φίλος και συνεργάτης του πρίγκιπα σε επιχειρήσεις, για να δείξει στους άλλου πόσο παλικάρι είναι ο σεΐχης. Όταν τσακώθηκαν οι δυο τους, λόγω οικονομικών διαφορών, ο τέως συνεργάτης που κατοικεί τώρα στο Τέξας, έδωσε το βίντεο στο ABC. Εννοείται ότι τα καρακόλια του σεΐχη ψάχνουν να βρουν τώρα τον προδότη της πατρίδας και του ιερού βασιλικού οίκου για να τον τιμωρήσει ο Αλλάχ.


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)