06 April 2009

Ένας πρόεδρος σε προετοιμασία...

...
Το έτος 1988 επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν τη Μόσχα. Στην Κόκκινη Πλατεία περπάτησε για λίγο, συνοδευόμενος από τον τότε Γ.Γ. του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και χαιρέτησε διάφορους περαστικούς, τουρίστες, ένα παιδί κ.ά. Και τι βλέπουμε σήμερα, 21 χρόνια μετά; Ο «τουρίστας» με την φωτογραφική μηχανή στο στήθος φαίνεται να είναι ο πρώην πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν!

Η φωτογραφία πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Affairs κι από εκεί στο ελληνικό Defencenet, όπου διατυπώνεται ο προβληματισμός, αν είναι πράγματι αυτός ο Πούτιν. Έχει, λέει, στη φωτογραφία πολλά μαλλιά, ενώ τώρα είναι ολίγον φαλακρός... Μάλλον κανένας μακρυμάλλης το γράφει, ο οποίος αγνοεί πόσο εύκολα χάνεις τα μαλλιά σου σε μια δεκαετία.

Πάντως, από πλευράς απασχόλησης (πράκτωρ των μυστικών υπηρεσιών) θα ταίριαζε ο συγκεκριμένος ρόλος στον Πούτιν, να υποδύεται τον αμέριμνο τουρίστα, ενώ στην πραγματικότητα φυλάει, μαζί με όλους τους άλλους παρατρεχάμενους, τον επισκέπτη και τον δικό του αρχηγό. Και ταυτόχρονα να παίρνει μαθήματα προεδρικής συμπεριφοράς - πού ξέρεις τι φέρνει ο χρόνος;

Ο δε πιτσιρικάς που χαιρετάει τον Ρήγκαν αμήχανα, μάλλον γιος κάποιου πράκτορα θα είναι. Αποκλείεται να άφησαν οι ευθυνόφοβοι του σοβιετικού κρατικού μηχανισμού κάποιον άσχετο και άγνωστο να πλησιάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Όχι για να μην τον σκοτώσει, που φοβούνται συνήθως, αλλά για να τον γλιτώσει από κανένα ρεζίλεμα - όπως έλεγε κάποτε ο παλιός Καραμανλής.