25 October 2007

Καταστροφικές πυρκαγιές

...
Στην Καλιφόρνια συνεχίζει η φωτιά να καίει δάση και κατοικημένες περιοχές. Οι επιπτώσεις από αυτή την καταστροφή και στη δική μας ζωή εδώ, δεν είναι μικρότερες από εκείνες των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Ξέρουμε πλέον ότι το παγκόσμιο κλίμα δημιουργείται σε κάθε σημείο του πλανήτη και επηρεάζει κάθε ήπειρο, κάθε χώρα και κάθε άνθρωπο.

Σημαντικό είναι να επισημάνω
, με αυτή την ευκαιρία, ότι παρ' όλο που κι εκεί οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των καταστροφών δεν ήταν πάντα επιτυχείς, είμαι βέβαιος δε ότι και κάποιοι από τους πυροσβέστες έκαναν λάθη πάνω στην προσπάθειά τους, κανένας και πουθενά, όσο μπορώ να παρακολουθώ τα γεγονότα από μακριά, δεν αναφέρθηκε εκεί σε συνωμοσίες, κανένας δεν έριξε την ευθύνη στην τοπική ή στην κεντρική διοίκηση, κανείς δεν κατέκρινε το διοικητή της Πυροσβεστικής, κανείς δεν βγήκε στις τηλεοράσεις για να τσιρίσει υστερικά "πού είναι το κράτος;" ή "είστε όλοι ανίκανοι!", κανείς δεν ψηφοθήρησε όπως έγινε εδώ - χωρίς αποτέλεσμα εξ άλλου, όπως έδειξαν και τα νούμερα των εκλογών.

Μένουν έτσι έκθετοι εκείνοι -κι εδώ στα blogs- που λοιδόρησαν υπουργούς, νομάρχες και πυροσβέστες -οι οποίοι προσπάθησαν όσο μπορούσαν ενάντια στην καταστροφή- εκείνοι που έδιναν οδηγίες πυρόσβεσης από την οθόνη του υπολογιστή ή από τον καναπέ τους κι εκείνοι που έτρεξαν να φωτογραφηθούν με τη μάνικα στο χέρι, μήπως και μείνουν στη μνήμη μας ως εθνικοί ευεργέτες.

(click)






Οι φωτογραφίες είναι από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, θα μπορούσε
να είναι από την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Βλέπε επίσης εδώ κι εδώ!