Ο Ρεπουμπλικάνος Μπόμπι Πιγιούς Τζιντάλ (Bobby Jindal) εξελέγη χθες κυβερνήτης της Λουιζιάνας και είναι ο πρώτος Αμερικανός ινδικής καταγωγής που θα κυβερνήσει αυτή την αμερικανική πολιτεία. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο 36χρονος Τζιντάλ εξασφαλίζει το 54% και εκλέγεται κυβερνήτης από τον πρώτο γύρο με βάση το εκλογικό σύστημα της Λουιζιάνας. Ο ισχυρότερος αντίπαλός του ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ουόλτερ Μποάσο που συγκέντρωσε μόλις το 18% των ψήφων. Στις εκλογές του 2003 η Μπλάνκο είχε επικρατήσει οριακά του Τζιντάλ.
Ο Τζιντάλ που έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα αντικαταστήσει την Κάθλιν Μπλάνκο, την κυβερνήτη της πολιτείας που δεν έβαλε υποψηφιότητα σ' αυτές τις εκλογές καθώς επικρίθηκε δριμύτατα για τους χειρισμούς της μετά τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Λουιζιάνα το καλοκαίρι του 2005. Ο Τζιντάλ είναι παιδί μεταναστών από την Ινδία και ο πρώτος μη λευκός κυβερνήτης της πολιτείας της Λουιζιάνας από την εγκαθίδρυση της το 1870.
«Η μητέρα μου και ο πατέρας μου ήλθαν σ' αυτή τη χώρα αναζητώντας το αμερικανικό όνειρο και μαντέψτε τι συνέβη; Το βρήκαν να είναι ζωντανό και ευμενές εδώ στη Λουιζιάνα», δήλωσε ο Τζιντάλ στην ομιλία του για τα επινίκια.
Ο Τζιντάλ είναι συντηρητικών πεποιθήσεων και προεκλογικά είχε υποσχεθεί να σταματήσει την πολιτική διαφθορά, να περικόψει τους φόρους και να βελτιώσει τα σχολεία.
(Yahoo News, καθημερινή, 21/10/2007)
Και δεν φαίνεται να ήταν εύκολη η πορεία του Τζιντάλ προς την εξουσία της Λουιζιάνας. Υπάρχουν blogs που τον θεωρούν «κακό» και αντίπαλοί του που έθεσαν σε κυκλοφορία αφίσες και σήματα με κατηγορίες εναντίον του - ίσως νάχουν κάπου δίκιο, ποιος μπορεί να κρίνει από μακριά; Θετικό στην ιστορία αυτή είναι ότι σε μια νότια πολιτεία των ΗΠΑ αναδείχθηκε ως κορυφαίος πολιτικός παράγων ένας έγχρωμος πολίτης της. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικές διαφορές, οι οποίες κρίθηκαν στις εκλογές και θα επιβεβαιωθούν ή όχι στην πορεία.
Προσωπικά, πολύ θα ήθελα να ήμουνα από μια μεριά να έβλεπα τους ηγέτες της Κου-Κλουξ-Κλαν που αγωνίστηκαν επί δεκαετίες με πλήθος εγκλημάτων (δολοφονίες, πυρπολήσεις, βασανιστήρια, υποδούλωση) για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της εξουσίας στους εκπροσώπους της «ανώτερης λευκής φυλής», όλους εκείνους που δεν δέχονταν τους μαύρους να κάθονται δίπλα τους στα καθίσματα των δημόσιων λεωφορείων, εκείνους που εμπόδιζαν βίαια τα παιδιά των έγχρωμων να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τα δικά τους παιδιά κ.ο.κ.
Ελπίζω και εύχομαι, βέβαια, να μην εξελιχθεί σταδιακά ένας αντίστροφος ρατσισμός, όπως συνέβη και συμβαίνει σε διάφορα γκέτο των μαύρων στις ΗΠΑ. Και γι' αυτά τα γεγονότα υπάρχει βέβαια ιστορικό προηγούμενο, απλά η μίμηση και η επίκληση του «προηγούμενου κακού» δεν πρόκειτα να κάνει την επανάληψή τους αποδεκτή και συμπαθή.
Όλο αυτό το σκηνικό θα είναι δε πολύ χρήσιμο και για μας στην Ελλάδα, κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν εκλεγεί ο πρώτος κοινοτάρχης ή δήμαρχος με καταγωγή από την Αλβανία ή κάποια άλλη βαλκανική χώρα, από το Κουρδιστάν ή το Ιράκ που ήρθε στη χώρα μας για να βρει ειρήνη και εργασία και στην πορεία ενσωματώθηκε και ταυτίστηκε με την ελληνική κοινωνία.
.