Ημερίδα του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007
Κέντρο Τύπου Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων διοργανώνει Ημερίδα «Το Αλφάβητο των Μέσων και η Διδασκαλία του» την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007. Στόχος της Ημερίδας είναι να εμβαθύνει το κοινό στην έννοια και το περιεχόμενο της οπτικοακουστικής παιδείας και να διερευνήσει τα ζητήματα που προκύπτουν στην ψηφιακή εποχή.
Η καταιγιστική παρουσία των ΜΜΕ στην καθημερινή μας ζωή και ο σημαντικός ρόλος που αυτά έχουν ενδυθεί σε κάθε τους έκφραση (τηλεόραση, κινηματογράφος, διαδίκτυο, Τύπος, ραδιόφωνο, περιοδικά κ.ά.) είναι περισσότερο μία αυτονόητη πραγματικότητα, παρά μία κοινά αποδεκτή άποψη. Τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται τακτικά από ειδικούς, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ανά την υφήλιο, συγκλίνουν τουλάχιστον σε μία διαπίστωση: Τα παιδιά αποτελούν το φανατικό κοινό των σύγχρονων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που ως άλλες «σειρήνες» μαγνητίζουν την προσοχή τους και τα καθηλώνουν μπροστά από μία οθόνη για αρκετές ώρες ημερησίως. Είναι οι ίδιες έρευνες, αλλά και πολλές άλλες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συχνά καταλήγουν σε πορίσματα κάθε άλλο παρά εφησυχαστικά για το παρόν και το μέλλον των νέων ατόμων.
Η έντονη αυτή και «πληθωρική», από πλευράς προσφοράς, χρόνου και δυνατοτήτων, παρουσία των μέσων στη ζωή των παιδιών, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους γίνεται (ψυχαγωγία, εκπαίδευση, έκφραση της δημιουργικότητας) αποτελεί φαινόμενο που απαιτεί την προσοχή όλων. Ιδιαίτερα, δε, πρέπει να απασχολήσει τους φορείς διαπαιδαγώγησης, οι οποίοι μπορούν και οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους, αρχής γενομένης από την παιδική ηλικία, προκειμένου να δημιουργήσουν ώριμους πολίτες ικανούς να διαβάζουν, να αποκωδικοποιούν και να αναλύουν τα μηνύματα των μέσων.
Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων αναγνωρίζοντας το έλλειμμα πληροφόρησης και την απουσία συντονισμού στο πεδίο αυτό, καλεί την Πολιτεία, τους φορείς διαπαιδαγώγησης, αλλά και τους απλούς πολίτες να ενσκήψουν προσεκτικά στο φαινόμενο και να εστιάσουν στις παραμέτρους που κρύβει η διαρκής ενασχόληση των παιδιών με τα Μέσα. Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας θα εξετασθούν ζητήματα ορισμού και τοποθέτησης της οπτικοακουστικής αγωγής στη σύγχρονη κοινωνία, στη δεύτερη ενότητα θα κατατεθούν θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ρύθμισης και προστασίας στη διεθνή σκηνή, στην τρίτη ενότητα θα παρουσιασθούν πρακτικές και εκπαιδευτικές δράσεις κινηματογραφικής παιδείας και στην τέταρτη ενότητα θα ανιχνευτούν οι μελλοντικές τάσεις και δράσεις.
Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό είναι η Cary Bazalgette, media literacy consultant, από τη Μ. Βρετανία, o Matteo Zacchetti, συντονιστής του European Media Literacy Expert Group της ΕΕ, ο Paul Moore από την OFCOM, ο Christian Gautellier από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Gabriël Maassen από το Dutch Film Institute, η Ulrika Sjoberg, καθηγήτρια Media and Communication Studies από τη Σουηδία. Από την Ελλάδα θα μιλήσουν οι: δρ Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας, Τμήματος ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νικόλαος Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Δέσποινα Μουζάκη, Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, o Αντώνης Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμα, η Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, η Ειρήνη Ανδριοπούλου, ερευνήτρια ΜΜΕ του ΙΟΜ, ο Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Camera Zizanio και ο σκηνοθέτης Μένης Θεοδωρίδης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, Οδ. Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα, και θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό.