31 October 2007

Στο φως οι δωσίλογοι των ναζί


Στο φως έρχονται τα ονόματα των Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τους ναζί, καταδίδοντας συμπολίτες τους στις γερμανικές αρχές κατοχής. Πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα υπήρξε η τελευταία χώρα που έδωσε τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα των αρχείων που φυλάσσονται στη γερμανική πόλη Bad Arolsen.

Όπως πιστεύουν οι ιστορικοί, στους 30 εκατομμύρια φακέλους με τα 47 εκατομμύρια αρχεία για 17,5 εκατομμύρια πολιτών, που φακελώθηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, κρύβονται οι περισσότερες απαντήσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες.

Μαζί με τις εξαντλητικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι Γερμανοί, καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι θηριωδίες, τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά και οι καταδότες και συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Σε κάποια αρχεία, που έχουν ήδη μελετηθεί, οι ναζί έχουν καταγράψει όλους τους φίλους και τους γνωστούς εβραϊκής οικογένειας, ακόμα και τον αριθμό των ψειρών στο κεφάλι κρατουμένου, καθώς και την ακριβή στιγμή της εκτέλεσής του!

Απόρρητα αρχεία με Συνθήκη του 1955

Τα γερμανικά αρχεία, όταν εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, χαρακτηρίστηκαν απόρρητα βάσει μιας διεθνούς Συνθήκης την οποία συνυπέγραψαν το 1955 η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ, και η Μεγάλη Βρετανία. Οι χώρες αυτές συνέστησαν τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας Θυμάτων, η οποία στις 23 Οκτωβρίου, αφού συναίνεσε και η Ελλάδα, έδωσε την άδεια για το ολοκληρωτικό άνοιγμα των επίμαχων αρχείων.

Όλα τα αρχεία που διατηρούσαν οι Γερμανοί μεταφέρθηκαν σταδιακά στο Bad Arolsen, έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού. Αρχικά δόθηκε η άδεια μόνο στον Ερυθρό Σταυρό να τα χρησιμοποιήσει, για την ανεύρεση των αγνοουμένων από τις γερμανικές εκκαθαρίσεις. Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε το έργο του εντοπισμού και του επαναπατρισμού των εκτοπισθέντων από τις αρχές κατοχής, ενώ το 1955 αποφασίστηκε από εκπροσώπους των 11 χωρών να οριστεί και αρμόδιος για τη φύλαξη των «απόρρητων αρχείων» (πλήρες κείμενο>>>).

(Εφημερίδα ΝΕΑ, 31/10/2007)