01 February 2009

Άλλη μια υπόθεση έτοιμη για ευτελισμό

...
Ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλας Ολγκάτς σήκωσε μπροστά στην κάμερα ψηλά το χέρι του, σημάδεψε με τον αντίχειρά του και προσποιήθηκε τον θόρυβο που κάνει το όπλο την ώρα που εκπυρσοκροτεί. Με αυτή την κίνησή του έδειξε παραστατικότατα στους τηλεθεατές πώς δολοφόνησε το καλοκαίρι του 1974 έναν 19χρονο, αφοπλισμένο και δεμένο, Ελληνοκύπριο αιχμάλωτο πολέμου στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Και από την ώρα εκείνη άνοιξε ο ασκός του Αιόλου σε Άγκυρα, Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όμως με ανέξοδες πατριωτικές δηλώσεις και σε όλο το μικρόκοσμο του εθνικισμού και παλικαρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εφημερίδες, ραδιο-τηλεοράσεις, blogs και καφενεία. Πάνω δε στην αναταραχή βγήκε από το ράφι και ο (ξεχασμένος) κ. Παπαθεμελής και υπέβαλε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά του Τούρκου ηθοποιού Ολγκάτς.

Νομικός δεν είμαι, αλλά τις τελείως αναγκαίες, απλές νομικές έννοιες τις κατέχουμε όλοι επαρκώς, ήδη από το σχολείο που διδασκόμασταν κάποιο μάθημα αγωγής του καλού πολίτη κτλ. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τί μπορεί να σημαίνει η μηνυτήρια αναφορά του κ. Παπαθεμελή. Έγινε το εγκληματικό περιστατικό σε ελληνικό έδαφος ώστε να έχει αρμοδιότητα η ελληνική δικαιοσύνη; Ουχί! Εμπλέκεται ως θύμα ή ως δράστης Έλληνας πολίτης ώστε να αφορά το περιστατικό αυτό το ελληνικό δικαστικό σύστημα; Ουχί! Το θύμα ήταν Κύπριος και από την Κύπρο θα έπρεπε να κινηθούν οι δικαστικές ενέργειες. Ο δράστης είναι Τούρκος και, εννοείται, εκεί πρέπει να ξεκινήσουν ανακριτικές ενέργειες. Ήταν το θύμα, έστω μακρινός, συγγενής του κ. Παπαθεμελή; Ουχί! Από τη Μακεδονία είναι ο συγκεκριμένος αρχηγός κόμματος κι εκεί εκλεγόταν βουλευτής. Κατοικούσε ή κατοικεί ο δράστης στο ελληνικό έδαφος, ώστε να τίθεται θέμα έκδοσής του σε κάποια χώρα για να δικαστεί; Ουχί! Και ούτε πρόκειται να βάλει ποτέ στο μέλλον πόδι ο Ολγκάτς σε ελληνικό έδαφος ή σε έδαφος χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Τότε γιατί υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά ο κ. Παπαθεμελής; Επειδή οι Κύπριοι είναι Έλληνες και ελληνόφωνοι; Με την ίδια λογική θα έπρεπε οι Γερμανοί να επεμβαίνουν και να υπερασπίζονται τους Αυστριακούς ή τα περίπου 2/3 των Ελβετών που είναι επίσης γερμανόφωνοι - και αντίστροφα. Να μην επεκταθώ τώρα σε Βρετανούς, Αυστραλούς, Καναδούς και πολίτες των ΗΠΑ, γιατί θα πάει πολύ μακριά η βαλίτσα.

Προφανώς, ο κ. Παπαθεμελής παρενέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση για να υπενθυμίσει την ύπαρξή του, να κάνει τα απαραίτητα περάσματα από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και να διεκδικήσει, όποτε στηθούν κάλπες, καμιά ψήφο από εθνοπρεπείς πατριώτες. Χωρίς να έχω πληροφορίες, είμαι βέβαιος ότι το θέμα θα παιχτεί κι από όλους τους ομοϊδεάτες του κ. Παπαθεμελή, από πολιτικά βήματα και εκκλησιαστικούς άμβωνες. Θα αναπτυχθεί δε μέχρι βαρεμάρας, ώστε να ευτελιστεί κι αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα όμοια θέματα που κατέληξαν σε αερολογίες, κατάρες και απειλές μεταξύ (κατά βάσιν συμφωνούντων) Ελλήνων.