19 February 2009

«Χριστέμποροι» και καύση των νεκρών

Ο κ. Κων/νος Κατσίφας, ταξίαρχος ε.α., από τη Λαμία, γράφει (ΒΗΜΑ, 19/2/2009):

Με την ευκαιρία του νέου νόμου που αντιμετωπίζει το ζήτημα της εθελοντικής καύσης των νεκρών, θέλω να επισημάνω τα παρακάτω: Το μέτρο είναι δίκαιο και δημοκρατικό. Καταργείται το μονοπώλιο της εκμετάλλευσης και της κοροϊδίας από αυτούς που ταξιθετούν τις ψυχές ημών των αφελών στον επουράνιο παράδεισο. Παράλληλα αποσυμφορούνται τα νεκροταφεία, που για να βρουν χώρους ταφής επισπεύδεται η εκταφή των θανόντων που, αδυνατώντας να διαλυθούν στον χρόνο που επιθυμούν οι έμποροι των μεγάλων νεκροταφείων, ανασύρονται διαμελισμένα μέλη.

Για την καύση των νεκρών άρχισαν οι κραυγές ανησυχίας από τους «χριστεμπόρους». Η επιφανειακή δικαιολογία είναι ότι τα σώματα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα επειδή ο Θεός θα τα αναστήσει. Ως προς αυτό δεν έχουν δίκαιο, διότι και τα διαλυμένα από την ταφή σώματα θα πρέπει να... δημιουργούν το ίδιο «πρόβλημα» στον Ύψιστο.

Ο βαθύτερος λόγος είναι ότι θα χαθούν από τους εμπορευομένους και τον θάνατό μας αρκετές ευκαιρίες να αυξήσουν το εισόδημά τους με τις κηδείες και με τις επαναλαμβανόμενες (εφ΄ όρου ζωής) τελετουργίες (μνημόσυνα, τρισάγια). Η ταφή, η εκταφή και η εναποθήκευση των οστών στα οστεοφυλάκια έχουν το κόστος τους. Ας μη ξεχνάμε ότι, αν εγενικεύετο η καύση των νεκρών, πώς θα προέκυπταν τα «θαυματουργά» λείψανα και η περιφορά τους σε κάθε σημείο της Γης για συλλογή χρημάτων;

Φοβερίζουν και απειλούν κάποιοι θεομπαίχτες ότι, αν καούν τα νεκρά σώματά μας, δεν θα μας διαβάσουν. Δεν πειράζει καθόλου τέτοιο διάβασμα. Αυτοί θα πεθάνουν αδιάβαστοι (από αγιογραφική άποψη) και όχι οι επιθυμούντες την καύση του νεκρού σώματος.