03 February 2009

Βιβλία, βιβλία

Αναζητώντας τις Πινακοθήκες



Την ενοχή του γιατί αγνοούσε την ύπαρξη πολλών και σημαντικών πινακοθηκών στην Ελλάδα, που φιλοξενούν πραγματικούς θησαυρούς, ένας πολιτικός με μακρόχρονη σταδιοδρομία, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, την έκανε βιβλίο. Και μάλιστα ένα πολυτελές, έγχρωμο βιβλίο, με τίτλο «Αναζητώντας την τέχνη. Περιφερειακές Πινακοθήκες» (εκδόσεις «Μέλισσα»).

«
Το ενδιαφέρον μου για τις περιφερειακές πινακοθήκες της χώρας ξεκίνησε από ένα τυχαίο περιστατικό», αφηγείται ο ίδιος. «Βρισκόμουν στη Λάρισα, σε μια εκδήλωση μετά το πέρας της οποίας με πλησίασε μια κυρία και με πολύ ευγενικό τρόπο μου είπε: «Ασφαλώς δεν γνωρίζετε την πινακοθήκη μας, ελάτε, σας παρακαλώ να τη δείτε». Η ευγένειά της με έκανε να την ακολουθήσω. Και έμεινα κατάπληκτος. Ενας πλούτος έργων τέχνης κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων εκτίθετο εκεί».

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του σε όλες τις πινακοθήκες που παρουσιάζει, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο ώς το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό. Παρουσιάζει συνολικά 19 περιφερειακές πινακοθήκες-μουσεία με την ιστορία καθεμιάς, τον ιδρυτή της, την περιγραφή του κτιρίου της και των συλλογών της. Από την επιλογή των έργων που δημοσιεύονται στον τόμο αυτό, με την άριστη ποιότητα χρωμάτων που εγγυάται η «Μέλισσα», προσφέρεται ένα πανόραμα Νεοελληνικής Τέχνης, όπως επισημαίνει προλογικά ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης.

«Στον τόπο μας δεν ξεχειλίζουμε από ζωγραφική ατυχώς», σύμφωνα με τον κ. Τέτση, και δεν υπάρχουν «προοπτικές μεγάλων δωρεών συλλογών, γιατί προοπτική δομήσεως καλυτέρων συνθηκών για την Εθνική στέγη τέχνης δεν διαφαίνεται». Ετσι δημιουργήθηκαν πολλά περιφερειακά μουσεία, τα οποία «στεγάζουν όχι λίγα αριστουργήματα». «Πολλά εξ αυτών παρέμεναν άγνωστα για πολλούς από εμάς γιατί έλειπε η ευρεία δημοσιότητα και η εκδοτική παρουσίαση». Αυτή την έλλειψη προσπαθεί να καλύψει ο τόμος αυτός, ο οποίος «επιπλέον ωθεί το φιλότεχνο και ενδιαφερόμενο κοινό σε γνωριμία μετ' επισκέψεων σ' αυτά τα μικρά απομακρυσμένα ιδρύματα από την άπληστη αλλά ακόμη φτωχή κι αυτή, πρωτεύουσα».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής από τους Π. Τέτση, Μάγια Τσόκλη, Ολίνκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη και Αντώνη Παπαδημητρίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Εύη Κυριακοπούλου.

(Ν.Κ.-Ρ., Ελευθεροτυπία, 31/1/2009)