27 February 2009

Πάλι με οικόπεδα έμπλεξαν οι παπάδες

(του Θανάση Tσιγγανά, Καθημερινή, 27/2/2009)

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παραχώρηση της δασικής έκτασης των 32 στρεμμάτων στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, δίπλα από τον δρόμο Πανοράματος - Θέρμης, με σκοπό την ανέγερση Μονάδας Φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων ατόμων, δυναμικότητας 150 κλινών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζοντας «την απορία του και τη βαθιά ανησυχία του για τους όρους και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες προωθείται η κατασκευή του έργου» οργανώνει στα μέσα Μαρτίου ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση προκειμένου να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν ήδη αντιδράσει ενώ τρεις βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) έχουν καταθέσει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή.

Η έκταση αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης 1.000 στρεμμάτων, η οποία, όπως αποκάλυψε χθες ο δήμαρχος Πανοράματος κ. Ι. Καϊτεντζίδης, είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας πριν από δεκαετίες προκειμένου να δοθεί προς αποκατάσταση των μελών του Συλλόγου Απογόνων του Παύλου Μελά!

Με αφορμή τον πρόσφατο θόρυβο ο δήμος ζητεί την επιστροφή της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την παραχώρησή της στον ίδιο για υλοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται με την προστασία του δάσους.



Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό της Μητρόπολης ενώ μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης κ. Ανθιμος ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία παρανομία. Εχουμε ογκώδη φάκελο για τα πάντα. Ο νόμος παρέχει το δικαίωμα όταν δεν έχει δοθεί απάντηση του Δήμου στη Νομαρχία, ο αρμόδιος αντινομάρχης να μπορεί να αποφασίζει». Ο κ. Ανθιμος δέχθηκε «θεωρητικά, πως αν υπάρξει μια άλλη πρόταση, επίσημη και στα όρια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης να γίνει ανταλλαγή γης».

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο προϊστάμενός της κ. Δημ. Παπαγεωργίου παρήγγειλε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σημειώνοντας ότι η παραχώρηση της έκτασης στη Μητρόπολη φέρεται ότι έγινε για την ανέγερση νοσοκομείου, πράγμα που επιτρέπεται βάσει του ν. 1734/87, όμως, στην πινακίδα πάνω από τον αριθμό της οικοδομικής άδειας, αναγράφεται «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε να συγκεντρωθούν όλα τα έγγραφα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, νομαρχία, πολεοδομία, δασαρχείο κ.λπ.) που σχετίζονται με την παραχώρηση, τους όρους και τις προϋποθέσεις, να ληφθούν καταθέσεις και να διακριβωθεί αν συντρέχει περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ή άλλες αξιόποινες πράξεις.