17 May 2008

Φωτογραφίες της «Χιροσίμα» ήταν από σεισμό

(International Herald Tribune, Καθημερινή, 16/5/2008)

Όταν ο ιστορικός Σον Μαλόι ανακάλυψε μια σειρά από ανατριχιαστικές φωτογραφίες θυμάτων της Χιροσίμα, μετά τον βομβαρδισμό της πόλης με πυρηνικά το 1945, έμεινε κατάπληκτος. Προσπάθησε στη συνέχεια να μάθει πώς έφτασε το επίμαχο φιλμ στα αρχεία του Ιδρύματος Χούβερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Οι πληροφορίες ανέφεραν, μάλιστα, ότι είχε βρεθεί σε μια σπηλιά της Ιαπωνίας. Το νέο μυστήριο όμως είναι πώς εξαπατήθηκαν τόσοι ακαδημαϊκοί και πίστεψαν ότι οι επίμαχες φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν σκηνές με διαμελισμένα πτώματα έπειτα από ένα καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα περίχωρα του Τόκιο το 1923, είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χιροσίμα και την πυρηνική βόμβα.

Την περασμένη Τρίτη, η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναγκάστηκε να δημοσιεύσει ένα μακροσκελές απολογητικό άρθρο για το ίδιο θέμα. Είχε πέσει και αυτή στην παγίδα να κάνει ειδικό αφιέρωμα για τις φωτογραφίες σε σαββατιάτικη έκδοσή της, υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Χιροσίμα: Σκηνές που ο κόσμος δεν είδε ποτέ». Δημοσίευσε δύο εκ των φωτογραφιών στις οποίες φαίνεται μια πυραμίδα από πτώματα. Οι ίδιες φωτογραφίες είχαν δημοσιευθεί τόσο στην Αμερική όσο και στην Ιταλία.