11 March 2009

Χρήσιμο συναίσθημα ο θυμός

...
Οι εργαζόμενοι που προτιμούν να «καταπίνουν» το θυμό τους, αντί να τον εκφράζουν, είναι τρεις φορές πιθανότερο να νιώθουν ότι δεν έχουν προοπτική προαγωγής στη δουλειά τους, αποκαλύπτει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η καταστολή του θυμού μας αφενός είναι ανθυγιεινή, αφετέρου μας εμποδίζει να διεκδικούμε αποτελεσματικά όσα αξίζουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον, θεωρούν ο καθηγητής Ψυχολογίας Τζορτζ Βάιλαντ και οι συνεργάτες του.

Τονίζουν πάντως ότι η ανεξέλεγκτη οργή έχει σχεδόν πάντα αρνητικά αποτελέσματα.

«Ο κόσμος θεωρεί το θυμό τρομερά επικίνδυνο συναίσθημα και παροτρύνεται να εξασκείται στη 'θετική σκέψη'» δήλωσε ο καθηγητής στο BBC. «Διαπιστώσαμε όμως ότι αυτή η προσέγγιση είναι αυτοκαταστροφική - σε τελική ανάλυση, είναι μια άρνηση της τρομακτικής πραγματικότητας» είπε.

«Τα αρνητικά συναισθήματα είναι συχνά κρίσιμα για την επιβίωση. Προσεκτικά πειράματα σαν τα δικά μας έχουν καταδείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα εστιάζουν την προσοχή μας έτσι ώστε να συγκεντρωνόμαστε στο δέντρο αντί στο δάσος» πρόσθεσε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης Μελέτης της Ενήλικης Ανάπτυξης που διενεργείται στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Χάρβαρντ.

(Newsroom ΔΟΛ, 4/3/2009)
Εννοείται όται απαιτείται και κάποιο μέτρο. Αν ρίχνεις κάθε πρωί κατάρες στον προϊστάμενο, χαστούκια στη γραμματέα και βρίζεις τους συναδέλφους, στο τέλος θα γίνετε εκεί μια "ωραία ατμόσφαιρα"... Θυμός, αλλά με μέτρο, ίσως και ελεγχόμενος... Κάτι σαν "σήμερα θα βρίσω τον τάδε..."