30 March 2009

Στα βήματα του Gauguin I

Πέρασμα και αποχαιρετισμός στην Κοσταρίκα



Είμαστε στο τέλος του ταξιδιού στην Κοσταρίκα. Σήμερα, 28 Μαρτίου, σχεδόν δύο εβδομάδες από την αναχώρησή μας από την Ελλάδα ήρθαμε πάλι στο αεροδρόμιο SANTA MARIA του SAN JOJE, όπου μετά από αστείες έως γελοίες διαδικασίες (μας βάλανε να βγάλουμε και τα παπούτσια μας) μπήκαμε στο αεροπλάνο της US AIRLINES και αυτή τη στιγμή πετάμε πάνω από το Μεξικό.

Η Κοσταρίκα είναι μία θαυμάσια χώρα με ακραίες φυσικές ομορφιές. Στα δάση της (τα RAIN FORESTS τα οποία ευρίσκονται κάτω από 800 μέτρα υψόμετρο, τα CLOUD FORESTS τα οποία ευρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου μέσα από τα δέντρα λικνίζεται η ομίχλη κάθε πρωινό, τα LOWLAND FORESTES, τα οποία έχουν αραιότερα δεντρα και περισσότερα λιβάδια, και τα έλη ΜΑΓΚΡΟΒΙΩΝ όπου είναι το βασίλειο των κροκοδείλων και άλλων αμφιβίων) είδα ότι πιο μεγαλειώδες έχει να παρουσιάση η φύση. Είναι όλα σε τόσο υπερφυσικές διαστάσεις που νομίζεις ότι είναι ψεύτικα. Καμία περιγραφή, καμία φωτογραφία κανένα VIDEO δεν μπορεί να περιγράψη αυτό που βλέπεις και πολύ περισσότερο το δέος που αισθάνεσαι.

Δεν μπορεί να φαντασθή κανείς τι είναι να κάνης πορεία μέσα στη ζούγκλα την ώρα που τελειώνει η πρωινή βάρδια των ζώων και αρχίζει η νυχτερινή. Ακόμη και οι ήχοι αλλάζουν. Τα τζιτζίκια οι πίθηκοι και τα πουλιά πάνε να κοιμηθούν ενώ τη θέση τους την παίρνουν οι γρύλοι και τα βατράχια. Επίσης κυκλοφορούν σαν φαντάσματα μέσα από τις σκοτεινές και πυκνές φυλλωσιές τα διάφορα αρπακτικά με ελπίδα να ξετρυπώσουν κάποιο άτυχο πλάσμα που δεν φρόντισε να προφυλαχθή αρκετά.

Η πραγματικά αόρατη απειλή είναι όμως τα φίδια, τα οποία είναι θανάσιμα δηλητηριώδη. Ακόμη και τη μέρα μή ορατά, άριστα καμουφλαρισμένα αποτελούσαν και για μας σοβαρή απειλή. Πολύ βαριά παπούτσια με υψηλό λαιμό, σκληρό jean, καπέλο αλλά και ένα αλουμινένιο μπαστούνι το οποίο προανήγγηλε την παρουσία μας, μας παρείχαν κάποια σχετική ασφάλεια.

Η Κοσταρίκα δεν έχει να παρουσιάση καλλιτεχνικό έργο ούτε καν αξιόλογη εθνική μουσική και χορούς. Είναι όμως ένα απέραντο οικολογικό πάρκο όπου μπορεί να σπουδάση κανείς τη φύση σε όλες τις ακραίες της εκδηλώσεις: Μία σειρά ηφαιστείων, άφθονα ποτάμια και καταρράκτες, ποικιλία άγριας ζωής και ανθρώπους με εξαιρετική ευαισθησία για το περιβάλλον.


::::


Αύριο φεύγουμε για έναν άλλο οικολογικό και περιπετειακό παράδεισο στο Νότιο Ειρηνικό. Περιμένετε νέα μας!