19 March 2009

«Θέλω να ξεβαπτιστώ!»

(του Χρ. Μιχαηλίδη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 19/03/2009)

Ο Τζον Χαντ, Βρετανός αθεϊστής, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια εκστρατεία για να «αποβαπτιστούν», όπως λέει, όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει θεός» και που είχαν βαπτιστεί χριστιανοί όταν ήταν πολύ μικροί σε ηλικία, χωρίς τη δυνατότητα να αποφασίσουν από μόνοι τους.

Ο «αποβαπτισμός» που ζητάει ο κ. Χαντ είναι περισσότερο γραφειοκρατικού χαρακτήρα, μιας και το αίτημά του, για λογαριασμό των ενδιαφερομένων που τον έχουν εξουσιοδοτήσει, είναι να καταστραφούν τα πιστοποιητικά βαπτίσεως που κρατούνται σε διάφορες υπηρεσίες.

Ο κ. Χαντ ισχυρίζεται ότι, από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τη χριστιανική βάπτιση ως «έγκυρο γεγονός της ζωής τους», θεωρούν προσβολή να υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο τους χαρακτηρίζει ως «κάτι που δεν είναι».

Η Αγγλικανική Εκκλησία έχει απορρίψει τα αιτήματά του, με τη δικαιολογία ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλέον μέρος «των ιστορικών αρχείων της χώρας», τα οποία και «δεν δύνανται να καταστραφούν». Τέλος, ο Χαντ ζητεί να σταματήσει ο θεσμός της βάπτισης από πολύ μικρή ηλικία και να γίνεται μόνο όταν και εάν το ζητήσει, σε πιο ώριμη ηλικία, ο ενδιαφερόμενος.

Απ' όσο ξέρω, στα καθ' ημάς αρκεί να πάει ο ενδιαφερόμενος στο Ληξιαρχείο και να ζητήσει με αίτησή του να διαγραφεί από τη μερίδα του η αναφορά της βάφτισης, επειδή ξαναβαφτίστηκε ή ξεβαφτίστηκε ή επειδή έγινε άθρησκος κτλ. κτλ. Ξέρω ανθρώπους που το έκαναν, αλλά δεν παίζει και κανένα ρόλο. Θα σου λένε μετά, αφού είσαι εκτός, "δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς..."