29 March 2009

Η ορολογική κατάρτιση στους σκοπούς της ΕΛΕΤΟ

Σε εξέλιξη το Σεμινάριο «Ορολογία και Μετάφραση», σε συνεργασία με την «Άσπρη Λέξη»

Η κατάρτιση στις αρχές και μεθόδους της Ορολογίας τόσο των μελών της ΕΛΕΤΟ, όσο και κάθε άλλου ενδιαφερομένου εμπίπτει στο πλαίσιο των σκοπών και των δραστηριοτήτων της ΕΛΕΤΟ, ως φορέα που ασχολείται αποκλειστικά με την Ορολογία.

Από το 2002 μέχρι σήμερα, ο τεως Γ. Γραμματέας και σημερι­νός Πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ Κώστας Βαλεοντής διδάσκει το μάθημα «Αρχές Ορολογίας – Ορογραφίας» στο Διεπιστημο­νικό-διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνογλωσσία», που λειτουργεί με την ευθύνη του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το ΙΕΛ. Το μάθημα έχει ήδη παραδοθεί σε τέσσερις κύκλους (Τεχνογλωσσία ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και V).

Τον Μάιο του 2006 ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ Κώστας Βαλεοντής έδωσε σειρά σεμιναριακών διαλέξεων με θέμα «Οι σύγχρονες διαγλωσσικές αρχές της Ορολογίας και η εφαρμογή τους στην ελληνική γλώσσα», για τους μεταφραστές της Ελληνικής Μεταφραστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

Οι διαλέξεις αυτές επανελήφθησαν τον Ιούνιο του 2006 μία φορά για τα στελέχη του ΓΕΣΥ[1] και δεύτερη για τα στελέχη του ΕΛΟΤ.

Στο πλαίσιο του έτους τυποποίησης του ΤΕΕ (2008) και της συμμετοχής της ΕΛΕΤΟ στις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ21 «Αρχές και Μέθοδοι Ορολογίας», που λειτουργεί με την ευθύνη του ΤΕΕ, το ΤΕΕ – σε συνεργασία με την ΕΛΕΤΟ – διοργάνωσε διήμερο σεμινάριο για τις αρχές της Ορολογίας, με ομιλητή τον Πρόεδρο της ΕΛΕΤΟ. Η εκδήλωση έγινε στις 21-22 Ιανουαρίου 2009. Το σεμινάριο απευθυνόταν κυρίως στους μηχανικούς μέλη των επιτροπών του ΤΕΕ.

Μέσα στο 2009 άρχισε η συνεργασία της ΕΛΕΤΟ με την διαδικτυακή εκδοτική εταιρεία «Άσπρη Λέξη» στη διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων με θέμα την Ορολογία και τις εφαρμογές της. Το πρώτο σεμινάριο με θέμα «Ορολογία και Μετάφραση» άρχισε στις 28-01-09 και θα περατωθεί στις 10-06-09. Εισηγητές στο σεμινάριο αυτό είναι τα μέλη της ΕΛΕΤΟ: Κώστας Βαλεοντής (Πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ και του ΓΕΣΥ), Διονύσης Γιαννίμπας (μεταφραστής, μέλος του ΓΕΣΥ), Έλενα Μάντζαρη (γλωσσολόγος, Γραμματέας του ΓΕΣΥ), Σπύρος Δόικας (μεταφραστής) και Βαλεντίνη Καλφαδοπούλου (μεταφράστρια). Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: http://www.asprilexi.com/seminars/

Σχεδιάζονται ήδη και άλλες εκδηλώσεις (ημερίδες) της ΕΛΕΤΟ με την «Άσπρη Λέξη», που θα ανακοινωθούν σύντομα.

(Από το Ορόγραμμα της ΕΛΕΤΟ)



[1] ΓΕΣΥ: Γενικό Επιστημονικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΟ