30 November 2009
Θαύματα και θαυματολαγνεία...
29 November 2009
Συρία IV
της Ισμήνης
Το κάστρο CRAC DES CHEVALIER είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα των χαρακτηριστικών μεσαιωνικών οχυρών. Το κατέλαβαν οι Φράγκοι από τους Κούρδους τον 12ο αιώνα, υπέστη πολλές αναστηλώσεις και επεκτάσεις και εμπλουτίστηκε με ό,τι καλύτερο προσέφερε η στρατιωτική μηχανή της εποχής εκείνης σε θέματα άμυνας και πολιορκητικών πολέμων. Ανάμεσα σε 2 αμυντικά τείχη εγκατέστησαν τεράστιες δεξαμενές νερού, από εξωτερικό υδραγωγείο για βρόχινο νερό, εξασφαλίζοντας έτσι επάρκεια σε περίπτωση πολιορκίας. Η περιμετρική τάφρος γεμάτη νερό χρησίμευε για τις ανάγκες των ζώων. Στο κέντρο του κάστρου βρίσκονται αυλές και πλατείες, αίθουσες και αποθήκες, παρεκκλήσι, σκεπαστοί χώροι και πυργίσκοι που χρησίμευαν για την άμυνα του οχυρού που η θέση του και η θέα, του εξασφάλιζε πλήρη κάλυψη απέναντι στους εισβολείς.
Στη μεγάλη αίθουσα ένας νεαρός μουσουλμάνος όρθιος μπροστά σε μια αλκόβα (εσοχή) στο τοίχο, με την πλάτη του γυρισμένη σε εμάς και σκεπάζοντας τα αυτιά του με τις παλάμες, ψέλνει με μια απίστευτη φωνή εδάφια από το κοράνι. Η φωνή του κρυστάλλινη και δυνατή αντηχεί σχεδόν σε όλο το κάστρο!
Φθάνουμε στην πόλη Χαμά ονομαστή για τις διάσημες Νόριες (norie). Οι νόριες είναι γιγάντιοι αρδευτικοί τροχοί, από τους αρχαιότερους στον κόσμο. Χτίστηκαν αρχικά από τους Βυζαντινούς, ως σύστημα άρδευσης και ρυθμίζουν τα νερά του ποταμού Ορόντη, από τον 14ο αιώνα έως και σήμερα. Ο Ορόντης ήταν πάρα πολύ βαθύς και το νερό ήταν δύσκολο να μεταφέρεται άμεσα από τον ποταμό, για αυτό οι γιγαντιαίοι αρδευτικοί αυτοί τροχοί σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν προκειμένου να ανυψώνουν το νερό από το ποταμό και να το ρίχνουν στους αγωγούς και τα κανάλια που οδηγούν στους κήπους που περιμένουν να ποτιστούν.
Κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, η Χαμά είχε 30 νόριες εκ των οποίων μόνο 17 επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Οι ρόδες και οι τροχοί στους οποίους τοποθετούνται είναι ξύλινοι, και η τριβή μεταξύ των δύο παράγει ένα λυπητερό ήχο που γεμίζει τον αέρα της κεντρικής Χαμά.
Η πόλη ιδρύθηκε την 5η χιλιετία π.Χ. με ακμή και παρακμή όπως όλες οι πόλεις. Σήμερα είναι από τις πιο αυστηρές σε θέματα μουσουλμανισμού και παραδόσεων από όλες τις πόλεις της Συρίας.
Και μετά φθάνουμε στην Απάμεια.
Η 4η πόλη της Συριακής τετράπολης μαζί με την Αντιόχεια, Σελεύκεια και Λαοδίκεια, ήταν βασικό κέντρο και διατήρησε το κύρος της και μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους. Απάμεια λεγόταν η γυναίκα του Σέλευκου Α’, ο οποίος την έχτισε το 300 π.Χ. Ισοπεδωμένη από μεγάλο σεισμό, οικοδομήθηκε εκ νέου με μνημειακό χαρακτήρα που μπορούμε να τον διακρίνουμε στα ερείπια της. Αλλά δυστυχώς κατεστράφη εκ νέου από άλλους 2 σεισμούς. Η οδός με την κιονοστοιχία έχει μήκος 2 χλμ. υπήρξε δε ένας από τους μακρύτερους δρόμους με κολόνες του αρχαίου κόσμου. Από την μέσα πλευρά της διακρίνονται σε πολύ καλή κατάσταση τα καταστήματα που πολλά είχαν και 2 ορόφους.
Κάθε μια από τις κολόνες ήταν και διαφορετική από τις άλλες. Υπάρχουν λείες κολόνες, με ραβδώσεις ίσιες, κυκλικά ραβδωτές των οποίων τα αυλάκια συνδέονται μεταξύ τους σε ένα φανταστικό παιχνίδι φωτός και σκιάς. Η αγορά, το σύνολο των θερμών λουτρών, ερείπια από το νυμφαίο, ό,τι έχει απομείνει από το τεράστιο θέατρο, ο καθεδρικός ναός μας εντυπωσιάζουν. Έχουν βρεθεί μωσαϊκά δάπεδα πολύ περίτεχνα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μουσεία της Συρίας αλλά και των Βρυξελλών. Οι ανασκαφές και οι αναστηλώσεις συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.
Σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που επισκεφθήκαμε και διασχίσαμε είδαμε παντού το τοπικό εμπορικό στοιχείο ενσωματωμένο σαν τουριστικό κομμάτι, αλλά δεμένο όμορφα με την όλη ατμόσφαιρα. Καμήλες να βαδίζουν αργά ανάμεσα στις κολώνες, να ξεπροβάλουν τον μακρύ λαιμό τους μέσα από ανοίγματα με τους Βεδουίνους καβάλα στην καμπούρα τους και δίπλα το μικρό καμηλάκι να συνοδεύει τη μάνα του.
Πραμάτειες αραδιασμένες πάνω στις κολώνες, κολιέ, βραχιόλια, δαχτυλίδια, περασμένα στα χέρια των πραματευτάδων σαν χαϊμαλιά, σάλια και μαντίλες, τραπεζομάντιλα. Μελαψά πρόσωπο πλαισιωμένα από κατάμαυρα μαλλιά και μάτια και ένα πλατύ χαμόγελο να σε προκαλεί να αγοράσεις το μοναδικό κολιέ σε μια σπέσιαλ τιμή για σένα, που σίγουρα θα βρεις παρακάτω το ίδιο και πιο φθηνό.
Τελικός μας προορισμός μετά από μια διαδρομή σε ένα μονότονο τοπίο είναι το Χαλέπι ή Αλέππο όπως το λένε σήμερα.
Από τις ωραιότερες πόλεις και από τις αρχαιότερες του κόσμου που δεν έπαψε να κατοικείται κατά την διάρκεια των αιώνων. Πολλοί οι κατακτητές του και οι επιδρομείς, η πόλη προκάλεσε την προσοχή των Χιττιτών, Χουριτών, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Μήδων και Περσών, των Ελλήνων και Ρωμαίων φυσικά. Ονομαζόταν Βέροια στην διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων!
Η Αντιόχεια πάντα επεσκίαζε το Χαλέπι, αλλά με την ισλαμική κυριαρχία έγινε σημαντική κυριαρχική πόλη. Το 10ο αιώνα οικοδομήθηκε η Σιταντέλ (η ακρόπολη - κάστρο) και με την κυριαρχία του Σουλτάνου Νουρ αντ-Ντιν, χτίσθηκαν τα τείχη, επεκτάθηκε η Σιταντέλ, το Μεγάλο Τζαμί, οι περίφημες σκεπαστές αγορές, πολυάριθμα τζαμιά, χάνια, χαμάμ, νοσοκομεία και πολλές κορανικές σχολές (μεντρεσέδες).
Κατά την εποχή των Οθωμανών έγινε η 3η σπουδαία πόλη σε πλούτο και σπουδαιότητα της αυτοκρατορίας τους, μετά την Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο. Ο τρομερός σεισμός όμως του 1822 σκότωσε το 60% του πληθυσμού.
Η Σιταντέλ είναι χτισμένη κυκλικά πάνω σε λόφο στο πιο θεαματικό σημείο του Χαλέπι. Από την κεντρική πλατεία, φυτεμένη με τεράστιους και πολλούς φοίνικες, ανεβαίνουμε την μεγαλοπρεπή σκάλα για να μπούμε στην είσοδο του κάστρου. Μια βαριά σιδερένια σφυρήλατη μονοκόμματη μασίφ πόρτα μας οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου. Μέσα από τα τείχη βρίσκονται πολλά κτίρια, θρησκευτικά και μη, δημόσια λουτρά, το μεγάλο τζαμί, εκκλησίες και μικρά τζαμιά, σκάλες, πλατείες, εξώστες, διάδρομοι, το πανέμορφο βασιλικό παλάτι. Μέσα στο παλάτι εκπληκτικά λουτρά ντυμένα από πάνω μέχρι κάτω με μάρμαρο.
Η περίφημη αίθουσα του θρόνου αναστηλωμένη πρόσφατα όπως ήταν κατά την τελευταία εποχή των Μαμελούκων. Ο θρόνος του βασιλιά μπροστά σε ένα τεράστιο παράθυρο με όλο το φως να μπαίνει από πίσω έτσι, ώστε ο ηγεμόνας να είναι αθέατος από τους υπηκόους και μόνο αυτός να μπορεί να τους βλέπει.
Η Σιταντέλ εθεωρείτο απόρθητη και όλοι οι κάτοικοι κατέφευγαν εκεί σε περίπτωση επιθέσεων. Είχε δικό της κυβερνήτη, ο οποίος αν και με περιορισμένη εξουσία, περιόριζε την εξουσία του κυβερνήτη της πόλεως, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος ξεσηκωμού των κατοίκων για αυτονομία.
Αμέτρητος κόσμος επισκεπτόταν το κάστρο. Ρώτησα τον ξεναγό μας αν μπορούσα να φωτογραφήσω γυναίκα με καλυμμένο όλο το πρόσωπο. Μου είπε ότι και να ζητήσω την άδεια θα μου αρνηθούν, έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες σε τέτοια θέματα.
Βασιζόμενη στην γυναικεία φιλαρέσκεια και ματαιοδοξία, πήρα κατόπιν άδειας βέβαια κάποιες φωτογραφίες, λέγοντας με νοήματα στις γυναίκες ότι είναι πολύ όμορφες και θέλω να τις έχω ενθύμιο για να τις θυμάμαι!
Χρησιμοποιήσαμε ταξί στο Χαλέπι για να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας το DEDEMAN CHAHBA PALACE και ήρθαμε αντιμέτωποι με την μεσανατολική οδήγηση. Μας είχαν προειδοποιήσει να μην πάρουμε ταξί χωρίς συμφωνία, γιατί οι περισσότεροι κλέβουν ασύστολα. Κάποιους μου θυμίζει αυτό !!!!!!!!!!!!!!! αλλά δεν κατονομάζουμε εθνικότητες! Και πράγματι αντιμετωπίσαμε την απαίτηση του ταξιτζή για τριπλάσιο κόμιστρο του κανονικού , την συνεννόηση με νεύματα 2 ταξιτζήδων πόσα θα μας πάρουν υποθέτοντας ότι εμείς δεν καταλαβαίναμε καθώς και σταματημένο ταξίμετρο στη μέση της διαδρομής που επέμενε ο ταξιτζής ότι λειτουργούσε. Τα ταξί απερίγραπτα, παλιά και βρώμικα, ελαφρώς ξεχαρβαλωμένα, η δε οδήγηση άθλος, έκανα συνέχεια το σταυρό μου να φτάσουμε σώοι στον προορισμό μας. Εμπειρία και αυτή!
Από τα πιο αξιοπερίεργα στην Συρία είναι και το συριακό αυτοκίνητο, αν μπορεί κανείς να το ονομάσει αυτοκίνητο. Κάτι σαν τρίκυκλο ή και μεγαλύτερο ένα μικρό Βαν, χωρίς άδεια οδήγησης και αριθμό, ζωγραφισμένο με όλα τα χρώματα της ίριδος, κολλημένες στάμπες σε όλες τις πλευρές από επώνυμες και ανώνυμες μάρκες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καλογυαλισμένα και πεντακάθαρα, διασχίζουν τους δρόμους της ενδοχώρας της Συρίας, χωρίς κανείς να ενοχλεί τους οδηγούς που για να κάνουν το κομμάτι τους τρέχουν μανιωδώς και βέβαια δεν τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και οδήγησης!!!!
28 November 2009
Απεταξάμην τη γιόγκα
(Το πρωτότυπο κείμενο της μητροπολιτικής εγκυκλίου προέρχεται από το ακόλουθο blog, από το οποίο ενημερωνόμαστε τακτικά και βλέπουμε το φως μας!)
27 November 2009
Talk on Terminology
Mr. Rodolfo Maslias
- Άννα Παπαβασιλείου (annapapavassiliou@ahotmail.com)
- Κυριακή Κουρούνη-Briel (electra@enl.auth.gr)
Εμφανίστηκε δεν εμφανίστηκε;
26 November 2009
Μια σύγκριση για να ξέρουμε την αλήθεια...
25 November 2009
Ένα γλωσσικό πείραμα
24 November 2009
Η υπέρβαση της Εκκλησίας
(της Πόπης Διαμαντάκου, ΤΑ ΝΕΑ, 07/11/2009)
Η θρησκεία εκφράζει την ανάγκη του ανθρώπου να ζει εν κοινωνία, μέσα σε δομές, σύμφωνα με νόμους και τελετουργίες που μπορεί να έχουν ή και να μην έχουν σχέση με μια υπερβατικότητα. Είναι ένας τρόπος να προφυλασσόμαστε διά μέσου της παράδοσης από τη μοναξιά και τον θάνατο, ουσιαστικά από τον υπαρξιακό φόβο. Πανίσχυρες ανθρώπινες ανάγκες. Ουδείς τις αρνείται.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτές εμπλέκονται μέσω της ανάγκης για φιλανθρωπία των πιστών με τη δύναμη του πλούτου που εξασφαλίζεται στην Εκκλησία. Και καταλήγει έτσι η ανακουφιστική παράδοση της θρησκείας άλλοθι για τον πλούτο. Που πρέπει να διατηρείται και να επαυξάνεται με προνομιακή μεταχείριση της Εκκλησίας από την πλευρά της πολιτείας. Εξ ου και ξεσηκώθηκε η Ιεραρχία με τη συζήτηση για την αλλαγή του νομικού της καθεστώτος από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικό. Κάτι τέτοιο θα σημάνει περισσότερους φόρους. Όχι μόνο.
Και περιορισμό της Εκκλησίας, θεσμικά και συμβολικά, στον ιδιωτικό χώρο, εκεί όπου ανήκει η πίστη, εκεί όπου ορίζει η δημοκρατία, η οποία έχει ανάγκη πολίτες με κρίση, ειδάλλως χάνεται το στοίχημά της. Το πρόβλημα είναι ότι η εμπλοκή ενός μηχανισμού ελέγχου των ψυχών και των συνειδήσεων, όπως είναι η Εκκλησία, με την πολιτική αποτελεί ολίσθημα προς τον ολοκληρωτισμό και η θρησκεία γίνεται χειρότερη από το κακό που υποτίθεται πως περιστέλλει.
23 November 2009
Καταργούνται οριστικά τα κλειστά επαγγέλματα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
20 Νοεμβρίου 2009
Κλειστά επαγγέλματα: η ευημερία των πολλών δεν μπορεί άλλο να θυσιάζεται για χάρη των λίγων.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σημαντική εξέλιξη για την άρση των περιορισμών που υπάρχουν στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» όπως οι φαρμακοποιοί, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης και άλλοι.
Ποιό συγκεκριμένα το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. αποφάσεις 3536, 3537, 3538 και 3539/2009, ακύρωσε υπουργικές αποφάσεις που αφορούσαν την εμπορία και μεταφορά υγρών καυσίμων, καθώς και τη χορήγηση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. κρίνοντας ότι οι υφιστάμενοι περιορισμοί είναι αντίθετοι στις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 5 του Συντάγματος) που προστατεύουν την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.
Κατά τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου η επαγγελματική ελευθερία αποτελεί ειδικότερη εκδήλωση της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας και κατά συνέπεια, η νομοθετική ρύθμιση που την περιορίζει δεν μπορεί να έχει μοναδικό σκοπό την προστασία του στενού επαγγελματικού και οικονομικού συμφέροντος ορισμένων εις βάρος άλλων ενδιαφερόμενων.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ και της Copenhagen Economics, τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα κοστίζουν στην οικονομία, κάθε χρόνο, 4 δισ. ευρώ ή 1.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό… Όμως, παρά το τεράστιο αυτό κόστος, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκαν λυσσαλέα, πάντα με την συμπαράσταση της αριστεράς, τις συντεχνίες που ωφελούνται από το υπάρχον καθεστώς. Έτσι, το σύνολο του πολιτικού συστήματος απέδειξε, και στον τομέα αυτό, ότι αδιαφορεί για τα συμφέροντα των πολιτών και ότι αποτελεί, αυτό το ίδιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία διεκδίκησε, εξ αρχής και με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή της, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μη διστάζοντας να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μάιο του 2008, για το κλειστό επάγγελμα των Μεταφορέων Δημόσιας Χρήσης. Μερικούς μήνες μετά, στις 29/1/2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα, αιτιολογημένη γνώμη (δηλ. το τελευταίο βήμα πριν από την επίσημη προσφυγή της στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), με το αιτιολογικό ότι η χώρα δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων του κλάδου των οδικών μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων επιβάλλεται πλέον και από την Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/123 περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών γνωστότερη ως «οδηγία Μπολκεστάιν» από τον ομώνυμο Ολλανδό επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς που την είχε εισηγηθεί το 2004. Την οδηγία αυτή είχαν παραφράσει, οι ανά την Ευρώπη υπερασπιστές των συντεχνιών και των παρασιτικών κυκλωμάτων, σε «οδηγία Φρανκεστάιν» στην προσπάθειά τους να εκφοβίσουν τους πολίτες για τους υποτιθέμενους κινδύνους που διατρέχουν από την εφαρμογή της. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία γνωστοποιεί στους πολίτες ότι η οδηγία αυτή τίθεται σε ισχύ από την 29η Δεκεμβρίου 2009.
Οι σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, σε συνδυασμό με την θέση σε ισχύ της κοινοτικής οδηγίας, δημιουργούν νέα δεδομένα στον αγώνα για τη διεκδίκηση ανοικτών αγορών.
Η ευημερία των πολλών δεν μπορεί άλλο να θυσιάζεται για χάρη των λίγων.
22 November 2009
Συρία III
της Ισμήνης
Σήμερα ξεκινάμε αρκετά νωρίς, γιατί έχουμε να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα με τελικό προορισμό την Παλμύρα. Διασχίζουμε απέραντες εκτάσεις μονότονης ερήμου που στο βάθος πλαισιώνονται από κιτρινοκαφέ βράχια και κάπου–κάπου στη μέση του πουθενά διακρίνουμε παραδοσιακούς οικισμούς βεδουίνων, φτιαγμένοι από λάσπη και άχυρο, ζεστοί το χειμώνα και δροσεροί το καλοκαίρι, καραβάνια από καμήλες, φορτηγά που τρέχουν σαν τρελά. Ο δρόμος μετά από κάποια διασταύρωση οδηγεί στο Ιράκ και Ιράν.
Σταματάμε για καφέ στο Café-Baghdad - σας θυμίζει κάτι; Καταμεσής στην έρημο, δίπλα στο σπίτι τους και τα ζώα τους, οι βεδουίνοι έχουν στήσει μια πολύ όμορφη επιχείρηση. Εκτός από καφέ, τσάι και τοπικά γλυκά και αναψυκτικά, πουλάνε επίσης ένα σωρό άχρηστα ενθύμια, παραδοσιακά ρούχα, μαντήλια, φερετζέδες και πασουμάκια που σε διαβεβαιώνουν ότι τα έχει κεντήσει η μανούλα τους και η αδελφή τους κάτω από την τέντα μέσα στον καυτό ήλιο!
Η επόμενη στάση στη Σεϋντνάγια όπου θα προσκυνήσουμε στο μοναστήρι της Παναγίας και την εικόνας της που έφτιαξε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το μοναστήρι χτίστηκε από τον Ιουστινιανό και αριθμεί 40 καλόγριες και είναι μετά τα Ιεροσόλυμα το μεγαλύτερο προσκυνηματικό κέντρο της Μ. Ανατολής. Η αμέσως επόμενη στάση είναι στην Μααλούλα (= μητερούλα), όπου είναι το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας.
Και στα 2 μοναστήρια μας υποχρεώνουν να βγάλουμε τα παπούτσια μας, σαν να είμαστε σε τζαμί. Οι καλόγριές βλοσυρές, δεν μας κοιτάνε καν, δεν μας απευθύνουν ούτε μια κουβέντα, απλά είναι απασχολημένες να βάζουν σε σακουλάκια μπαμπάκι με ιερό λάδι από κάποιο καντήλι ή να γεμίζουν ένα κοινό τάσι με αγιασμένο νερό για να πιεις. Όταν ζήτησα να πιω λίγο νερό στη χούφτα μου μόνο στο κεφάλι δεν μου έφεραν το τάσι, διότι το χέρι μου ήταν μιαρό, ενώ το τάσι από το οποίο έπίναν τόσοι ήταν πεντακάθαρο!
Και φθάνουμε στην Παλμύρα !
Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας. Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο μεταφέροντας μπαχαρικά, πολύτιμές πέτρες, υφάσματα και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Το ελληνικό όνομα «Παλμύρα» αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor, που σημαίνει «φοινίκια πόλη».
Η πόλη των Φοινίκων, όπως ονομάστηκε από τους Έλληνες, έφτασε στο αποκορύφωμα της άνθησής τον 3ο αιώνα την εποχή της ξακουστής βασίλισσας της αρχαιότητας Ζηνοβίας, που με τη φιλοσοφία της προκάλεσε εκείνα τα χρόνια την κοσμοκράτειρα Ρώμη. Τα σωριασμένα ερείπια μαρτυρούν τη δόξα και το μεγαλείο του παρελθόντος. Ναοί, ανάκτορα, το θέατρο, το τετράπυλον, η μνημειακή αψίδα, ο καταυλισμός του Διοκλητιανού, ταφικά μνημεία.
Ξεχωρίζει ο ναός του Μπελ του θεού Ήλιου. Η κάθε πλευρά του έχει ύψος δεκαπέντε μέτρα και ύψος σαράντα. Αυτό που μένει στον επισκέπτη είναι τα ανάγλυφα με τον Ηρακλή και τον Άρη και οι 268 κολώνες με τα κορινθιακά κιονόκρανα, τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών. Σημαντικές επίσης είναι και οι ανευρεθείσες δίγλωσσες επιγραφές (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο), μία στην εβραϊκή και 2 στη λατινική. Σπάνια βρίσκει κανείς μία αρχαία πόλη τόσο άθικτη.
Η Παλμύρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που έχει ανακηρύξει και προστατεύει η UNESCO.
Έχουν βρεθεί στην περιοχή 150 περίπου τάφοι των Ναβαταίων ατομικοί και συλλογικοί. Οι συλλογικοί τάφοι είναι πύργοι σε ελληνορωμαϊκό ρυθμό. Οι τάφοι είναι υπόγειοι, ενώ το υπέργειο κτίσμα είναι καθαρά διακοσμητικό!
Οι κάτοικοι της Παλμύρας θάβονταν μαζί με τους πεθαμένους συγγενείς. Ο ιδρυτής της δυναστείας σε μαρμάρινη αναπαράσταση, ξαπλωμένος πάνω στην κεντρική μνημειακή σαρκοφάγο, μαζί με την σύζυγο και τα παιδιά του, ενώ οι απόγονοι κατά μήκος των πλευρών της αίθουσας, σε κλειστές κάσες και πλάγια τοποθετημένοι για να μην πιάνουν πολύ χώρο. Οι τάφοι ανοίγουν αυστηρώς μόνο για 20 λεπτά καθημερινώς, λόγω του ευαίσθητου περιεχομένου τους.
Μια βόλτα στη σύγχρονη πόλη της Παλμύρας μας φέρνει αντιμέτωπους με τεράστια κρεμασμένα τσαμπιά χουρμάδων έξω από τα μαγαζιά. Τους πουλάνε συσκευασμένους ή χύμα και σε διάφορες γεύσεις Γλυκύτατος καρπός και ό,τι πρέπει για εναπόθεση κιλών στα ευαίσθητα σημεία μας!
Το βραδινό μας είναι σε μία τέντα βεδουίνων. Μας υποδέχονται 5 άτομα με τις παραδοσιακές άσπρες στολές με την κουφία στο κεφάλι τους, παίζοντας ένα όργανο σαν τετράγωνη λύρα με 3 χορδές και τουμπελέκι.
Η τέντα είναι τεράστια χωράει τουλάχιστον 100 άτομα, με πολύχρωμα μαξιλάρια στην πλάτη όπως και τα καλύμματα των πάγκων, όλο χαλιά κάτω τα πλαϊνά της τέντας καλυμμένα από πολύχρωμα κιλίμια και η οροφή διακοσμημένη με φούντες και κορδόνια. Τουριστικό βέβαια το όλο θέαμα, αλλά ήταν πανέμορφο, τίποτα το υπερβολικό, ούτε κιτς! Στη μέση της τέντας στρώθηκε ένα μεγάλο τραπέζι με όλα τα απίστευτα συριακά φαγητά σε εξαίσιες γεύσεις και ποικιλία.
Το κυρίως φαγητό ήταν αρνί κάπως … φτιαγμένο, συνοδευόταν από άσπρο πιλάφι με πράσινες φύτρες άγριου ρυζιού και μια αραιή άσπρη σάλτα σα γιαούρτι. Πανδαισία!
Στο τέλος συριακά γλυκά και φρούτα. Αμάρτησα για τη … Συρία, το ομολογώ … και ευχαρίστως θα ξαναμαρτούσα!
Το συγκρότημα έπαιζε συνέχεια παραδοσιακή μουσική και οι χορευτές χόρευαν τοπικούς χορούς, ο δε τραγουδιστής αφιέρωνε στίχους στην πιο αφράτη της παρέας - του έκαψε την καρδιά η χανούμ Βαρβάρα!
Ξεθεωμένοι από την κούραση, το γλέντι και το φαγητό συρθήκαμε στο ξενοδοχείο SEMIRAMIS PALMYRA να απολαύσουμε τον προτελευταίο μας ύπνο στην πανέμορφη Συρία!
21 November 2009
«Ακούει φωνές»
και προβλέπει συμφορές η πλουσιότερη γυναίκα του Ισραήλ
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η συνολική περιουσία της 52χρονης Άρισον αγγίζει τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς είναι η κληρονόμος της Carnival, ενός ναυτιλαϊκού γίγαντα που ίδρυσε ο πατέρας της, και βασική μέτοχος της Hapoalim, της μεγαλύτερης τράπεζας του Ισραήλ.
Η τυχερή δισεκατομμυριούχος δημοσίευσε λοιπόν ένα βιβλίο με τίτλο: "Γέννηση: όταν το πνευματικό και το υλικό συνυπάρχουν", όπου διηγείται τα οράματά της, τις μετεμψυχώσεις κατά τις προηγούμενες ζωές της και τις ιδέες της για παγκόσμια ειρήνη.
Διαβεβαιώνει για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Τουρκία, ενώ έκανε ηλιοθεραπεία στη γέφυρα της θαλαμηγού της, είδε ένα τεράστιο κύμα με χιλιάδες πτώματα. "Ήταν τρομερό, ήταν ένα όραμα που επαληθεύτηκε πλήρως με το τσουνάμι του 2004 στην Ασία".
Ακριβώς το ίδιο λέει ότι της συνέβη με τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, αλλά και με τον οικονομικό κατακλυσμό του 2008.
"Σήμερα, πιστεύω πραγματικά ότι έχω μία αποστολή στον κόσμο, μία αποστολή να καθοδηγώ και να διευθύνω. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου, δεχόμουν μηνύματα από το υπερπέραν, με τη μορφή οραμάτων ή φωνών, μερικές φορές ακόμη και σε νεκρές γλώσσες", εκμυστηρεύεται στο βιβλίο της η Άρισον.
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στο βιβλίο ήταν φυσικά σαρκαστική: "Όλος ο κόσμος έχει το δικαίωμα ν' ακούει φωνές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλω η τράπεζα που δίνω τα λεφτά μου ν' ανήκει σε έναν τέτοιο άνθρωπο", την ειρωνεύτηκε ο τηλεοπτικός σχολιαστής Μότι Κιρσενμπάουμ.
Η Σάρι Άρισον ωστόσο διαβεβαιώνει ότι η πνευματιστική της δραστηριότητα δεν εμποδίζει την καθημερινή διαχείριση των τραπεζικών θεμάτων και χρησιμοποιεί ως απόδειξη τις πωλήσεις του βιβλίου: "υπάρχουν ποίκιλλες αντιδράσεις, αλλά το βιβλίο μου έγινε μπεστ-σέλερ σε λίγες μόλις εβδομάδες κι αυτό λέει κάτι. Με σταματούν άνθρωποι στο δρόμο και μου λένε ότι άλλαξε τη ζωή τους".
Γεννημένη στις ΗΠΑ, η Άρισον διαθέτει μέρος των χρημάτων της σε φιλανθρωπικά έργα και χρηματοδοτεί την 'Essence of Life', μία οργάνωση που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει "την ουσία" της ανθρωπότητας, συνδυάζοντας διάφορες θρησκείες.
Η δισεκατομμυριούχος ωστόσο αρνείται να μιλήσει για πολιτική, ενώ τα οράματά της δεν λένε τίποτα για το θέμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή: "Έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Υπήρξαν χρονιές που όλα ήταν σκοτεινά, που συνέβαιναν φοβερά πράγματα. Τώρα βλέπω μία καθαρότερη εικόνα, πιο ανάλαφρη", θέλει να πιστεύει.
Όσοι ακούν φωνές και βλέπουν οράματα, πηγαίνουν τάχιστα στον ψυχίατρο για να τους γράψει χάπια! Παλιότερα που δεν υπήρχε επιστημονική Ιατρική, αναδεικνύονταν οι ψυχασθενείς σε προφήτες και μάντεις και ξέρουμε όλοι τη ζημιά έχουν κάνει στην ανθρωπότητα... κρίμα που δεν υπήρχαν στην Αρχαιότητα ψυχίατροι!
20 November 2009
Νέα στοιχεία για τους «Χόμπιτ»
Γι' αυτούς τι να προβλέπεται άραγε στις ιερές γραφές; Καταραμένη επιστήμη, όλο ανακατοσούρα φέρνεις στους ευλαβείς πιστούς!
19 November 2009
Σύμφωνο συμβίωσης επέλεξε ένας ιερέας
Παρατηρώ ότι από τους 12.000 γάμους το 58% έγιναν θρησκευτικά και το 42% πολιτικά, ενώ το 33% των γάμων (γενικώς) οδηγούνται σε διαζύγιο... Σε μια δεκαετία η αναλογία 58-42 θα έχει αντιστραφεί και σε 20-30 χρόνια σχεδόν μόνο στα χωριά θα παντρεύονται με τον παπά. Τότε θα έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα σύμφωνα συμβίωσης...
18 November 2009
TERMINOLOGY AWARDS 2010: CALL FOR NOMINATIONS
Candidates are required to submit their candidature before 30 November 2009.
Contact term@eaft-aet.net
EAFT Secretariat
Centre de Terminologie de Bruxelles
Rue d'Arlon, 11
B - 1050 Bruxelles (Belgique)
http://www.eaft-aet.net/
Διάλεξη για την ποιότητα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19.00 στο Ξενοδοχείο Park Hotel (Λ. Αλεξάνδρας 10), θα μιλήσει ο Δ/ντής Έκδοσης του Περιοδικού «ΤΕΧΝΙΚΑ» καιΠρόεδρος της ΕΔΙΠΤ (Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου)
κ. Β. Η. Σελλούντος με θέμα:
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (Μ.Μ.Ε.)
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Στελεχών Επιστημόνων Ποιότητας (Σ.ΣΤ.Ε.Π.) του οποίου ο κ. Β. Σελλούντος είναι Επίτιμο Μέλος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους Συνεργάτες και Φίλους του Περιοδικού «ΤΕΧΝΙΚΑ». Η διάρκεια της ομιλίας είναι 30’.
11 συμβουλές
Δεν ξέρω αν το κείμενο προέρχεται πράγματι από τον Bill Gates, πάντως οι έντεκα συμβουλές του δεν είναι καθόλου άστοχες...
17 November 2009
16 November 2009
Ο Δαρβίνος στην ελληνική λογοτεχνία
Βιβλιογραφία:
1. Πρακτικά του Γ ' Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Το κείμενο-απόσπασμα από τη διατριβή της κυρίας Ζαρίμη εντοπίζεται στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.eens-congress.eu/? main--page=1&main--lang=de&eensCongress-cmd=wysiw ygDialog&eensCongress-id=360
2. Ειδική έκδοση με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης: θεωρητικά και παιδαγωγικά ζητήματα». Επιμέλεια: Ζόγκζα, Καμπουράκης, Νοταράς. Εκδόσεις: Child Services των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Το κείμενο της κυρίας Ξέστερνου εντοπίζεται στις σελ. 390-403.