27 November 2009

Εμφανίστηκε δεν εμφανίστηκε;


Η αρχιεπισκοπή της πόλης Λίπα στις Φιλιππίνες ακύρωσε την απόρριψη για ένα "θαύμα", το οποίο είχε συμβεί σ' αυτή την πόλη, όταν εμφανίστηκε η Παναγίτσα σε μια μοναχή 19 ετών του τάγματος Καρμελιτών. Μάλιστα δημιουργήθηκε και μια εικόνα από καλλιτέχνες που κατασκευάστηκε με περιγραφές της καλόγριας (δεξιά). Κάπου εκεί έβαλε ο καλλιτέχνης ένα γυναικείο πρόσωπο με μεγάλη μύτη που θα μπορούσε να είναι και νεανικό αντρικό. Η καλόγρια αυτό ήθελε όμως να δει, αυτό είδε, αυτό περιέγραψε στον καλλιτέχνη!

Η εμφάνιση είχε γίνει το έτος 1948 και ο τοπικός επίσκοπος, ο οποίος μελέτησε επισταμένως το ζήτημα, αποφάνθηκε το 1951 ότι η μοναχή είχε παραισθήσεις (λες και όλες τις άλλες φορές συμβαίνει κάτι διαφορετικό!) , οπότε απαγόρευσε οποιαδήποτε κουβέντα πάνω στο θέμα.

Τώρα που η μοναχή έχει πεθάνει (θα ήταν 8Ο ετών), επανέρχεται ένας άλλος επίσκοπος και δηλώνει ότι η εμφάνιση της Παναγίτσας ήταν αληθινή και πρέπει να θεωρείται η πόλη Λίπα ιερή, έφτιαξε δε ο εκκλησιαστικός μηχανισμός και ένα προσκύνημα για να εξυπηρετηθούν θρησκευτικά οι πιστοί (και οικονομικά το ταμείο του επισκόπου!) Η μοναχή δεν ζει πια για να διηγηθεί λεπτομέρειες, αν τις θυμόταν κιόλας! Στον (αμόρφωτο) κόσμο έχουν δημιουργηθεί από ετών διάφοροι μύθοι για το πώς έγινε η εμφάνιση, τι είπε και τι οδηγίες έδωσε η Παναγίτσα, οπότε είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να κόψει μονέδα η εκκλησιαστική μηχανή... Θα κάνει αγία και τη μοναχή και θα τραβήξει σε βάθος χρόνου η φάμπρικα!