02 November 2009

Στριπτίζ στα ιδανικά και στη χλαμύδα!

(άρθρο του Φ. Συρίγου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 1/11/2009)

Η χώρα αυτή όταν, πριν από 12 χρόνια, ατύχησε να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έσπευσε να δηλώσει προς την παγκόσμια κοινότητα ότι πρώτιστο μέλημά της «είναι να τους αναβαθμίσει και να τους αναβαπτίσει στο αρχαίο πνεύμα το αθάνατο»!

Από μια πρώτη ματιά έμοιαζε πολύ ρομαντικό, έως ουτοπικό, εκ μέρους της, αλλά ασφαλώς απόλυτα εναρμονισμένο προς τα «ιερά και τα όσια» και τις παραδόσεις ενός τόπου που υπερηφανεύεται ότι σ' αυτόν γεννήθηκαν τα λεγόμενα ολυμπιακά ιδεώδη. Που βέβαια, σήμερα, αποτελούν ουσιαστικά νεκρές έννοιες, οι οποίες επιστρατεύονται μόνο για να παραπλανήσουν σε σχέση με τον εμπορικό χαρακτήρα των Αγώνων.

Σ' αυτό το πέρα ώς πέρα υποκριτικό πλαίσιο, λοιπόν, εντάσσονται και οι τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και της λαμπαδηδρομίας, που γίνονται πριν από τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με επίκεντρο και μεγάλο πρωταγωνιστή την Ελλάδα, η οποία έχει έτσι την ευκαιρία να υπενθυμίζει τον ιστορικό ρόλο της, ενίοτε μέσα από το θλιβερό παρόν της...

Ετσι ακριβώς έγινε την εβδομάδα που πέρασε, λίγο πριν, αλλά και κατά την παράδοση της Φλόγας στην αντιπροσωπεία του Καναδά, δηλαδή της χώρας που θα διοργανώσει τους προσεχείς Χειμερινούς Αγώνες. Το Καλλιμάρμαρο, εντελώς άδειο, θύμιζε... διαφήμιση λευκαντικού σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση και ταυτόχρονα προσέφερε την ισχυρότερη απόδειξη ότι τα περί αρχαίου πνεύματος (του αθάνατου!) και λοιπών ιδεωδών αποτελούν για τον σημερινό Ελληνα νεκρό σημείο, καμένη γη.

Και η απόλυτη επιβεβαίωση για όλ' αυτά είχε προκύψει μόλις 24 ώρες... νωρίτερα, όταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή νομιμοποιούσε τη Φανή Χαλκιά, που, λόγω ντόπας, βρίσκεται σε διεθνή αποκλεισμό από την ίδια τη ΔΟΕ, να τρέξει με την «ιερή φλόγα» ανά χείρας, δίπλα στον ακόμα πιο ιερό βράχο της Ακρόπολης!

Οι γνώστες της ολυμπιακής πραγματικότητας θα μπορούσαν, σε μια έκρηξη κυνισμού, να πουν για όλ' αυτά ότι «χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι». Μόνο που, όπως είπαμε, η Ελλάδα παίζει από την άλλη μεριά, φοράει χλαμύδα και κρατάει στα χέρια της ιδανικά, τα οποία σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να αναβαπτίσει μέσα στην κολυμπήθρα του αρχαίου πνεύματος (του αθάνατου, παρακαλώ...).

Κυρίως από αυτή την άποψη είναι υπόλογοι οι υπεύθυνοι του διπλού αυτού ολυμπιακού φιάσκου. Διότι έκαναν τεράστια ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας. Κατέστρεψαν αυτό που τόσα χρόνια η Ελλάδα πουλάει προς τα έξω, εισπράττοντας δέος, αλλά και τουριστικό συνάλλαγμα.

Αντί, λοιπόν, να κρύβονται, ή να λένε μισές αλήθειες, θα ήταν καλύτερα, για τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπ. Καπράλο, τον αντιπρόεδρο Ισ. Κούβελο και τον υπεύθυνο της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας Σπ. Ζαννιά, να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους στα ολυμπιακά πράγματα της χώρας, να πάνε σπίτια τους. Γιατί αποδείχθηκαν τραγικά ανίκανοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι για την παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας και τα ιδεώδη που προσπαθεί να πουλήσει στη διεθνή αγορά.

ΥΓ.: Τα όσα προκύπτουν από την εγκληματική αμέλειά τους σε σχέση με την άφεση αμαρτιών στους ντοπαρισμένους είναι εξίσου σοβαρά και γι' αυτό θα μας απασχολήσουν σε ξεχωριστό κεφάλαιο την προσεχή Κυριακή.