(του Θαναση Tσιγγανα, Καθημερινή, 19/11/2009)
Στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που εφαρμόζεται με νόμο από πέρυσι και προβλέπει τη δυνατότητα δύο ενήλικων ετερόφυλων προσώπων να συμβιώνουν υπογράφοντας μια απλή συμβολαιογραφική πράξη «κατέφυγε» συνταξιούχος ιερέας από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξασφαλίσει νόμιμα δικαιώματα στη γυναίκα με την οποία συζούσε.
Ο 70χρονος ιερέας, χήρος από 10ετίας, αποκατέστησε με αυτόν τον τρόπο τη σύντροφό του, καθώς η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγορεύει τον γάμο σε ιερέα από τη στιγμή που θα χειροτονηθεί.
Μετά τον θάνατο της πρεσβυτέρας, ο συγκεκριμένος ιερέας και αφού συμβίωνε για αρκετό χρονικό διάστημα με μια γυναίκα της ηλικίας του, προτίμησε αντί να υπερβεί τον θρησκευτικό κανόνα, να υπογράψουν πριν από λίγους μήνες ένα σύμφωνο συμβίωσης σε συμβολαιογράφο της Θεσσαλονίκης. Οπως σημειώνει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Μακεδονία», η απόφαση αυτή του ιερέα εκπορεύθηκε από καθαρά ηθικούς λόγους και έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η σύντροφός του κάποια οικογενειακά δικαιώματα και κυρίως αυτό της σύνταξης (σε περίπτωση θανάτου).
Η απόφαση του 70χρονου ιερέα να επιλέξει το σύμφωνο συμβίωσης δεν βρίσκει σύμφωνους μητροπολίτες που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ενέργειά του. «Μπορώ να κατανοήσω το πώς κατέληξε σε αυτήν την απόφαση», σχολίασε μόνο ένας εξ αυτών, «αλλά από τη στιγμή που αποφάσισε να είναι ιερέας, πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες».
Στο παρελθόν, η ενέργεια ηλικιωμένου ιερέα να τελέσει (έπειτα από χηρεία πολλών ετών), για ηθικούς λόγους, πολιτικό γάμο σε χωριό της Δυτικής Μακεδονίας είχε προκαλέσει την μήνιν του μητροπολίτη της περιοχής και σάλο στην ελληνική Εκκλησία.
Το συγκεκριμένο σύμφωνο είναι ένα από τα δώδεκα που έχουν υπογραφεί εντός του 2009 στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου της Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα αφορούν ζευγάρια ηλικίας έως 40 ετών.
Μικρός αριθμός έναντι των γάμων
Ο αριθμός των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη πολύ μικρός έναντι των 7.000 θρησκευτικών και 5.000 πολιτικών γάμων που τελούνται κάθε χρόνο στην πόλη και των 4.000 διαζυγίων που εκδίδονται κατά μέσον όρο. Η σύναψη συμφώνου συμβίωσης δεν επιτρέπεται, πάντως, αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριορίστως. Δεν επιτρέπεται επίσης μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε. Την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να επικαλεσθεί, εκτός από τους συμβληθέντες, και όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής ή περιουσιακής φύσης.
Παρατηρώ ότι από τους 12.000 γάμους το 58% έγιναν θρησκευτικά και το 42% πολιτικά, ενώ το 33% των γάμων (γενικώς) οδηγούνται σε διαζύγιο... Σε μια δεκαετία η αναλογία 58-42 θα έχει αντιστραφεί και σε 20-30 χρόνια σχεδόν μόνο στα χωριά θα παντρεύονται με τον παπά. Τότε θα έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα σύμφωνα συμβίωσης...