03 November 2009

Με ημερομηνία λήξης

(του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Ελευθεροτυπία, 2/11/2009)

Ο ΦΙΛΙΠ ΡΕΣΛΕΡ, 36 ετών, ιατρός στο επάγγελμα, είναι το νεαρότερο μέλος της κυβέρνησης της Αγγέλας Μέρκελ, που σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Ρέσλερ, που ορκίστηκε υπουργός Υγείας της συμμαχικής κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη, γεννήθηκε στο Βιετνάμ και υιοθετήθηκε από Γερμανούς γονείς. Πολιτεύτηκε με το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών και η μέχρι τώρα σταδιοδρομία του περιγράφεται ως μετεωρική. «Ηρθε γρήγορα και θα φύγει γρήγορα», έγραψε πριν από λίγες μέρες το έγκυρο περιοδικό «Spiegel».

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα μείνει στην πολιτική έως τα 45 του, γιατί δεν θέλει, λέει, να μονιμοποιηθεί σ' αυτόν τον χώρο. «Είναι άτιμη ασθένεια», δήλωσε «και άμα γίνει χρόνια, δεν θεραπεύεται με τίποτα». Ο κ. Ρέσλερ είναι πατέρας δίδυμων κοριτσιών και τονίζει πως ανακατεύεται τώρα με την πολιτική, γιατί πιστεύει πως στον δικό του τομέα, της ιατρικής, έχει κάτι να προσφέρει. Τον έχουν κουράσει, όπως υπογραμμίζει, οι τάχα έμπειροι πολιτικοί, που δεν έχουν καμία εξειδίκευση, μόνο γενικές γνώσεις και θεωρούν πως αυτές αρκούν για να λυθούν πολύπλοκα προβλήματα.

Όταν αποσυρθεί, θα αφοσιωθεί στην ιατρική του και στην οικογένειά του. Περιγράφεται ως «ένας πολύ ευχάριστος χαρακτήρας, με υπέροχη αίσθηση του χιούμορ και δεινός ρήτορας». Είναι αυτή τη στιγμή από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία.