07 November 2009

Τείχος Βερολίνου...

Πριν από 20 χρόνια, αυτές τις ημέρες, κατέρρευσε το διαχωριστικό τείχος μεταξύ ανατολικού και δυτικού Βερολίνου. Το τείχος αυτό κατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 1961 και είχε στόχο να αποτρέψει τη διαφυγή Ανατολικογερμανών στη Δύση. Η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ισχυριζόταν ότι το τείχος είχε σκοπό να εμποδίσει πράκτορες και σαμποτέρ από δυτικά κράτη να περάσουν σε χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ, αλλά οι εικόνες που ακολουθούν δείχνουν τι συνέβαινε: στη δυτική πλευρά μπορούσε καθένας να φτάσει μέχρι το τείχος και να ζωγραφίσει ή να αφοδεύσει επάνω του, στην ανατολική πλευρά υπήρχε μία απαγορευμένη ζώνη 50 μέτρων, στην οποία δεχόταν πυροβολισμούς από τους πύργους, όποιος τολμούσε να εισέλθει... για να πηδήξει από το τείχος στη δυτική πλευρά. Οι Δυτικοί δεν χρειαζόταν να το υπερπηδήσουν, πέρναγαν από τις επίσημες διαβάσεις με την επίδειξη διαβατηρίου!

::

::

::

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε και δηλώσεις, με αφορμή αυτή την επέτειο και είπε τα εξής τρελά:

«Αυτές τις μέρες, με επίκεντρο το Βερολίνο και τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για το Τείχος, συνεχίζεται και εντείνεται η εκστρατεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού να αμαυρώσει τη μεγάλη προσφορά στους λαούς του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε».

Γιατί να ασχοληθεί ο «ιμπεριαλισμός» με τον τέως (αν)υπαρκτό σοσιαλισμό, αφού οι ίδιοι οι παράγοντες τον δυσφήμησαν υπερβαλλόντως; Ο σοσιαλισμός στο πρώην ανατολικό μπλοκ που «γνωρίσαμε», ήταν στυγνή κομματική δικτατορία που παρείχε προνόμια στην κομματική νομενκλατούρα και στερήσεις στο λαό, κυρίως τους εργάτες και τους αγρότες. Αυτοί επαναστάτησαν το 1953 στην Ανατολική Γερμανία, το 1956 στην Ουγγαρία και το 1968 στην Τσεχοσλοβακία και ενδιάμεσα στην Πολωνία, τη Ρουμανία και αλλού...

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα παρουσιάσει με εικόνες τις φάσεις κατάρρευσης του τείχους του Βερολίνου και του ανατολικού μπλοκ συνολικά!